Már korábban íródott, hogy egy hidegfront érkezik a hétvégén, valamint egy mediterrán ciklon jelentős mennyiségű csapadékot ígér. De vajon hó vagy eső érkezik? A kérdés még mindig nyitott – sőt, talán még holnap ilyenkor is nyitva lesz – , de mi megpróbáljuk a legvalószínűbb forgatókönyvet felvázolni.

Első körben, mint az egyik legnépszerűbb előrejelző modell, a GFS számításait vizsgáljuk meg. A GFS a ciklon pályáját kissé keleti irányba tolja el, melynek annyi következménye lehet, hogy a déli, délkeleti országrész kivételével mindenhol eső fog esni, említett területen pedig 5-10 cm friss hóval is számítani lehet. A hőmérsékleti értékek környékünkön -2, +4 °C között fognak alakulni.

Közép-Európa csapadéktérképe január 25-re. Az átlós vonalak a havazást jelzik (forrás: meteociel.fr)

Második lépésben az ECMWF számítását nézzük meg, amely szintén egy elterjedt időjárási modell. E szerint a front érkezése idején még eső, később hó fog esni, amely a Dunántúlon fog kiteljesedni. A legtöbb csapadék a Letenye-Budapest tengely környékén hullhat, akár több, mint 10 cm friss hó. A hőmérséklet eleinte 0-4 °C körül fog alakulni, a hét közepén pedig a lehűlés -6 °C-ig süllyesztheti a minimum értéket.

Közép-Európa hóvastagság-térképe 2021. január 26-ra (forrás: ecmwf.int)

Érdekességképp megvizsgáltuk még a WRF modellt is, ami rövidtávon viszonylag pontos előrejelzést tud adni. Kezdetben még eső eshet, az esti órákra azonban havazásba válthat át a csapadék. Míg eső az ország minden pontján eshet (1.kép), addig hó valahol a Kaposvár-Esztergom vonaltól keletre várható (2.kép). A hőmérsékletek eleinte 0-4 °C körül alakulnak, később pedig -2, -5 °C-ig is süllyedhet.

Csapadéktérkép 2021. január 24-re, 20:00-kor (forrás: meteociel.fr)
Csapadéktérkép január 24-re, 23:00-kor. A pirossal jelölt helyeken hó fog esni (forrás: meteociel.fr)

Egyelőre több modell számítását nem akartuk belekeverni, hisz’ ahány számítás, annyi végkimenetel. Mindenesetre érdekes lesz a hétvége, és nem igazán nem tudjuk eldönteni, hogy melyik verziónak lesz igaza. Személyes véleményem alapján a WRF modell számításai fognak bejönni, de ezt majd csak a folyamat közben tudjuk leellenőrizni.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük