A februárban beköszöntött korai tavasz már megindította a természet feléledését. Azóta – ha nem is rettegve,de – aggodalommal böngésszük a középtávú előrejelzéseket, mikor ígérkezik 0 °C alatti hőmérséklet. Úgy néz ki, hogy az előttünk álló napok meghozzák a lehűlést, és kedden, valamint szerdán számítanunk kell hajnali fagyokra.

Lehűlés a magasban

Jelenlegi időjárásunkat egy Izland központú ciklon és egy északkeleten elterülő anticiklon határozza meg (1. ábra). A hétvégén áthaladt hidegfront esős időt hozott magával, mögötte azonban szárazabb légtömegek érkeztek. Az előbb említett légörvények pedig északnyugat felől hűvösebb levegőt pumpálnak be a közös áramlási rendszereik révén. Először a magasban, utána pedig talajszinten. Ez fog megérkezni az éjszaka folyamán, amelyet a 2. ábra animációja szemléltet számunkra.

1. ábra: Európa légnyomástérkép-előrejelzése március 19-re
2. ábra: 850 hPa-s (kb. 1500 méteren mért) hőmérséklet animáció

Kilátások a keddi napra

Kedden még térségeink nagy részében nem várható fagy, jobbára Somogy vármegye keleti, északkeleti területei lehetnek veszélyben. 3 nagy modellt vettünk számításba: ECMWF (3.ábra), ICON (4.ábra) és UKMO (5.ábra). Látható, hogy a legbátrabban az ECMWF jelzett, a többiek még nem küldik rá a térségre a fagyos levegőt (kattintás után nagyítható).

Szerdai kilátások

Szerdán már bátrabban jósolják a fagyos hajnalt a modellek, itt már az UKMO is beszállt az ECMWF mellé, és egyre nagyobb területet befednek a negatív hőmérsékleti tartományok. Ezen a napon már Zala egyes területei is veszélybe kerülnek, ráadásul a megye nyugati részén nagyon sok helyütt találhatók fagyzugok, amelyek akár -3, -4 °C alá is benézhetnek. Az ECMWF a 6., az ICON a 7., az UKMO pedig a 8. ábrán található.

Vasárnapig melegedés

A folytatásban pedig ideiglenesen ismét a melegedés útjára tér időjárásunk, és a 16-19 °C-os tartományban fognak mozogni a maximumok, 5-8 °C minimumok mellett. A hétvégén azonban ismét elromlik az idő, változékony időjárás jöhet, kiadós esővel, és jó pár fokos lehűléssel. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, a lehűlés csak a csúcsértékeket érinti, fagy (még) nem látszik (9-11. ábra).

9. ábra: 10 napos hőmérséklet előrejelzés, időjárási modellek összehasonlítása alapján (Csurgó)
10. ábra: 10 napos hőmérséklet előrejelzés, időjárási modellek összehasonlítása alapján (Zalaegerszeg)
11. ábra: 10 napos hőmérséklet előrejelzés, időjárási modellek összehasonlítása alapján (Kaposvár)