2020. december 28-án, helyi idő szerint 6:29-kor földrengés pattant ki Horvátországban, Petrinja térségben. Az 5,4-es magnitudójú rengést 7:49-kor egy utórengés követte, mindkettőt lehetett Magyarországon is érezni.

Környékünkről és ismeretségi körünkből több jelzés érkezett a reggel folyamán, hogy valószínűleg földrengést észlelhettek, mivel megmozdultak kisebb tárgyak, valaki az ágyában érzett hullámzást, volt olyan eset, ahol a karácsonyfát látták billegni.

Petrinja és Sisak térségében nem voltak ilyen szerencsések az emberek: bár a rengés pár másodpercig tartott, de sokkal erősebb hatással bírt, mint idehaza.

A rengés és az utórengés észlelése szeizmográffal (forrás: ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium)

Viszont hiába a hasonló erősség a márciusi zágrábi rengés és ez között, korántsem voltak olyan súlyos következményei, mint az év elején. A sérült és korosabb épületekben így is keletkezett eldeformálódás, de semmi nagyobb probléma nem történt, bár az első hírek szerint egy kórház épülete is megsérült. Sérültekről nem érkezett jelentés, a rengéseket Zágrábban is fokozottan érezték.

Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere elmondása szerint az utcákon téglák és törmelékek hevernek, kémények dőltek le, az emberek között pedig pánik tört ki, és kirohantak az utcára, attól félve, hogy rájuk omlik a házuk.

Törmelékek Sisak utcáin (forrás: Edina Zuko/PIXSELL)

Kristijan Spajic a Vrijeme Hrvatska oldalon írta, hogy a 2 földrengés közti különbség annyi volt, hogy míg a márciusi mozgás 9 km-es mélységben keletkezett, a mostani 2 km-es volt, így kevesebb kárt is okozott mint elődje. Az időtartam is rövidebb volt, a 6 másodperces zágrábi helyett itt most csak 1-2 másodpercig tartott. Zajt sem igazán csapott, mivel a felszíni rengések nem haladnak át több rétegen, és nem gerjesztenek extra hullámokat.

A földrengés epicentruma piros ponttal jelölve

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük