Ha egy kicsit kitekintünk kis hazánkból, és szemeinket Nyugat-Európa irányába vetjük, akkor nem kis mértékben fog megakadni a szemünk Spanyolországon. Amíg mi az aktuális hidegfrontunk hátoldalát kapjuk, addig az Ibériai-félsziget lakói a szárazság mellett az extrém meleggel küzdenek meg, és reménykednek abban, hogy az előrejelzett 40 °C-os maximum hőmérsékletet nem kapják meg.

A térség jelenlegi állapota

A jelenlegi és a közeljövőben kialakuló állapotot a meteociel.fr által készített 3D térképen tudjuk figyelemmel kísérni. Történik ugyanis, hogy az észak-atlanti térségben áramló ciklon és az afrikai kontinensen elterülő anticiklon közös áramlási mezőjében éppen Spanyolország helyezkedik el. Ennek hatására afrikai hőség árasztja el a térséget, amely extrém viszonyokat fog eredményezni. Ezt az állapotot egyébként hőkupola jelenségnek is nevezzük.

Előrejelzett légnyomástérkép április 27-re, GFS modell alapján

Hőkupola definíciója, kialakulása

A hőkupola jelenség főleg nagy kiterjedésű anticiklonok esetén alakul ki. A légkör gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy edény, amelyre fedőt raknak. Ez a fedő betakarja, és beszorítja a belsejében levő meleg levegőt. A magas nyomás a légkör alsó szintjein tartja a meleg levegőt, amely nagyobb ütemben melegíti fel a földfelszínt, amely a nedvesség hiánya miatt még jobban felmelegszik, mint általában.

A hőkupola ismertetése (forrás: NOAA)

Hőmérsékleti rekordok, és egyéb veszélyek

A minap Sevillában 35,4 °C-t mértek, ami nagyon közel van a 2011-es rekordhoz, amikor is 37 °C körül volt a maximum hőmérséklet. Ez könnyen 40 °C közelébe érhet, és a hatás fokozódása miatt átterjedhet Portugália és Dél-Franciaország területeire is. Azonban nem csak a hőség a kockázat: a száraz levegő, és a déli szél miatt megnő az erdőtüzek kialakulásának kockázata is, éppen ezért a térségben készenléti állapotot is hirdettek.

A veszélyek között kell azt is megemlíteni, hogy Spanyolországban 20 éve nem volt hasonló jellegű szárazság. Nagyon úgy fest, hogy ez az állapot a nyári hónapokban is kitart, és extrém helyzeteket idézhet elő. Már most aggodalomra ad okot az országban, hogy miként fognak vízkészleteikkel gazdálkodni, ha gyökeres változás nem lép fel. Márpedig jelenleg a víztározóikban 15%-kal kevesebb víz található, mint az átlagos szint.

A bejegyzés eredeti tartalma megtalálható EZEN a linken.

Mit jósolnak az előrejelzések a mi térségeinkbe? Napi előrejelzés ITT, heti előrejelzés ITT.