Olvasóink segítségét kértük, hogy jobban fel tudjuk térképezni a csapadék intenzitását, illetve a lehullott mennyiséget. Nagyon sok adatok kaptunk, amit ezúton is köszönünk, remélhetőleg a jövőben is hasznos információkkal fognak ellátni bennünket!

Július 5.

Már július 4-én, a késő esti órákban növekedett meg a felhőzet, és egy hidegfront csapadékzónája ért a térségünkbe. Főleg Zala megye részesült csapadékban, de a reggeli órákban Somogy is „belehúzott”, és átlagosan 10-15 mm eső lehullott a megyében is. Eleinte a megye délnyugati térsége zivatarosodott be (a Barcs-Nagyatád térségben sok helyütt volt felhőszakadás is), de később keletebbre, így Kaposvár térségére is kiterjedt. Reggel már a zalai térség nem kapott jelentős mennyiséget.

Csapadék területi eloszlása július 5-én, Zala és Somogy megyében (a rendelkezésre álló adatok alapján)

Július 7.

7-én a déli óráktól kezdett egy zivatarrendszer kialakulni északnyugat felől. Ezen a napon nem kimondottan egy hidegfront érkezett, hanem egy anticiklon mentén peremhullámok alakultak ki, amelyek a magasnyomás peremén – tehát pont a mi térségünkben – adtak labilitást, és ebből következően zivatarképződést is. 15 órára már Zalában tombolt a rendszer, és a késő délutáni órákban áttevődött Somogy nyugati és délnyugati részeire, valamint a Balaton-part is kapott a viharokból ízelítőt.

Csapadék területi eloszlása Zala és Somogy megyében (a rendelkezésre álló adatok alapján)

A folytatásban

A hétvégén egy gyenge hidegfront éri el térségünket, de nem kell jelentős lehűlésre vagy nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. A jövő héten egy hőhullám éri el a Kárpát-medencét, akár 35 °C vagy afeletti maximum hőmérséklet is lehetséges, és ez az időjárási helyzet több, mint 1 hétig ki is fog tartani.

(borítókép: a vihar érkezése Balatonszentgyörgyre, fotó: Péter Dániel)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük