Már jó ideje pedzegetik az időjárási modellek a pénteki hidegfront lehetőségét, és annak szélsőséges kimeneteit. Az OMSZ riasztások tömkelegét adta ki: jöhet zivatar, jelentős eső, viharos szél. Összeszedtük, hogy mire számíthatunk, és leírjuk a front érkezésének az időbeni és térbeli eloszlását.

Esni fog, aztán esni fog, aztán…

A kellemes csütörtöki napunk a késő esti órákig tartani fogja magát. Ekkor fog érkezni az első csapadéktömb, amely a reggeli órákig okoz közepes intenzitású esőt (1-2 mm / óra). Gyökeres változás kb. 10 óra tájékán kezdődik, amikor is viharossá fokozódik a szél, és északnyugat felől egy másik tömb éri el a térséget. A déli órákban a Zala-Somogy megyehatár környékén zivatarok is kialakulhatnak, és az intenzitás elérheti akár a 10 mm / órát is. Késő délutánra aztán csökken a csapadékhajlam, de teljesen csak a késő esti órákban szűnik meg. A különböző modellek számításai nem igazán egyeznek, így ennek a lefolyása még bizonytalan. Az első ábrán 4 modell csapadék összesítését mutatjuk, a másodikon pedig 3 nagyvárosunk értékeit számszerűsítjük.

Csapadék összehasonlítás 2023. október 27-re

Amikor a szél (lesz) az úr

A péntek délelőtt lesz kulcsfontosságú a szél szempontjából, mivel a front betörésekor viharossá fog válni az addig mérsékelt déli szél, majd fokozatosan északnyugativá fog fordulni. Egyes helyeken a pillanatnyi széllökés a 70 km/órás sebességet is meghaladhatja (Baranyában pedig akár a 80 km/órát is).

Zivatar esélyek

Attól függetlenül, hogy a zivatar esélyessége elég bizonytalan pályán mozog, számítanunk kell rá. Az OMSZ nem véletlenül adott ki elsőfokú riasztást ezzel kapcsolatban a pénteki napra, szinte az egész Dunántúlt érinti. A jelenségre a déli óráktól kell számítani, amelyet felhőszakadás kísérhet. A modellek közül az ICON-D2 számít rá igazán, a többiek viszont kisebb esélyt adnak a kialakulására (még).

ICON-D2 modell esélylatolgatásra zivatarra (lila foltok)
Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése zivatarra, október 27-re

A folytatásban

Szombaton folytatódni fog a változékony idő, de már mérséklődő széllel, és csak záporok fordulhatnak elő. Vasárnaptól ismételten megélénkülhet a szél, és záporok továbbra is jöhetnek, bár a mennyiségük a pénteki töredékét sem fogja elérni.