A labilis légtömegeknek köszönhetően az elmúlt pár napban szinte folyamatosan zivataroktól volt hangos az ég. A csütörtök este azonban ennél sokkal extrémebb volt, ugyanis a zivatarok mellett a nagy területen kialakuló felhőszakadások borzolták a kedélyeket, és okoztak kellemetlen meglepetéseket megyeszerte. Tekintsünk egy kicsit vissza erre a napra, kronológiai sorrendben!

Június 8, Medárd napja. Ilyenkor a legtöbb ember a naphoz kapcsolódó népi hiedelemre koncentrál, amely szerint ha esik, 40 napig esni fog. Nos, a hét eleje óta „Elő-Medárd” napok voltak, hol több, hol kevesebb csapadékkal. Azonban ez a csütörtök nem csak ez miatt hívta fel magára a figyelmet. Az OMSZ már a 24 órás figyelmeztetésben mindkét általunk felügyelt megyére elsőfokú riasztást adott ki, zivatarra és felhőszakadásra egyaránt.

A kezdetek

Az első rövidtávú riasztás 13 órakor jött ki, ekkor Nyugat-Zalára figyeltünk, mivel ott alakultak ki konvektív jelenségek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú riasztása 2023. június 8-án 13 órakor.

Kisebb zivatar volt Csesztreg, valamint Borsfa környékén, de extrém helyzetről nem jött jelentés. Már majdnem elkönyveltük magunkban, hogy itt bizony nem várható semmi egyéb, OMSZ riasztás ide, vagy oda (ennek hangot is adtunk a facebook-oldalunkon).

Az első somogyi cellák

16 óra után Nagykanizsáról hazafelé jövet egy feltörekvő gomolyfelhőzetre lettem figyelmes. A riasztás még nem mutatott semmit, azonban a fellegek elkezdtek sötétedni, és 17 óra környékén jött is egy olvasói információ, heves záporról tájékoztattak bennünket, amelyet később dörgések kísértek. Az esemény nem sokáig tartott, 18 órakor már meg is szűnt a csapadéktevékenység.

Feltörekvő gomolyfelhőzet, záporeső előtt.

Ekkor már egész Somogy megyére elsőfokú zivatar-, és felhőszakadás riasztás volt kiadva. Nem is véletlenül, ugyanis Tab, Kaposvár, Nagyatád és Keszthely térségében is cellák voltak kialakulóban, amelyek folyamatosan erősödtek. 18:30-kor a tabi és a nagyatádi már ropogott, a többi pedig fejlődött. Ennek az időszaknak a legnagyobb károkozásai Somogyudvarhely és Felsőmocsolád térségeiben voltak, mindkét helyszínen jeget jelentettek – Somogyudvarhelyen a mi olvasóink, míg Mocsolád az Időkép rendszerében jelzett. 19 óra után megszaporodtak az udvarhelyi térségben a jégjelentések – érdekesség, hogy a szomszédos Berzencén nem hogy jeget, még esőt sem kaptak a helyiek.

Szivárvány Nagyatád térségében.

Közben Kaposvár térségét öntötte el a monszun, több utca járhatatlanná vált, a csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot. Összeállt a Siófok-Barcs tengely, amelynek mentén folyamatosan zuhogott az eső, dörgéssel-villámlással kísérve. Ettől a lánctól különállva kialakult egy másik cella Fonyód térségében is.

Eső másodfokon

20:45 körül az OMSZ emelte a tétet, és 6 somogyi járást narancs (másodfokú) riasztással látott el, felhőszakadás miatt. Mindeközben a „terepen” a kaposvári cella látszólag kettészakadt, az egyik fele keleti irányba haladt Dombóvár felé, a másik pedig a megye belsejébe, Nagybajom és Böhönye irányába indult el. A nagyatádi csapadéktömb nem tágított, bár a konvektív jelenségek csökkentek arrafelé, de esni ugyanúgy esett.

Balatonszentgyörgy futballpálya. A vihar előtt.

21:30 környékén aztán a határ mentén kialakult cella elkezdett észak felé fejlődni, és fél óra után találkozott a Kaposvár felől érkezővel, és „egyesítették hatalmukat”. Ennek eredményeképp a csurgói és nagyatádi járásban szinte mindenhol özönvízszerű eső és borsó nagyságú jég kezdett el esni. A látótávolság drasztikusan csökkent, autóforgalmat akkor nem tapasztaltunk. Hatalmas lecsapók, és dörgések jellemezték ezt az időszakot.

Villámok Nagymányok térségében.

23 óra után már elkezdett a légkör megnyugodni, bár még a tabi térségben zivatarok tomboltak. Nagykanizsán már csak elvétve volt egy-két dörrenés, onnan északra pedig csak záporeső esett. Éjfél után aztán a másik életben maradt cella is elkezdett gyengülni, és éjjel 1 körül megszűnt az egész megyében tapasztalt zivatartevékenység.

Összegzés

2 fajta összegzést tudunk felmutatni: az egyik a számszerűsített, a másik pedig a tapasztalt. Csapadékösszeg tekintetében a legtöbb helyen 40-60 mm körüli értékek születtek, ami azonban plusz hangsúlyt fektet erre az adatra, az az, hogy szinte minden esetben ez a mennyiség 1 óra alatt hullott le. A Metnet-es fórumon közétett infók alapján Kaposfőn 46,6 mm, Babócsán 65 mm esett, a mi térségünk 40-45 mm közötti mennyiséget tudhat magáénak. Sok helyütt keletkezett villámárvíz, Bolhóról kaptunk képet járhatatlan útszakaszról, valamint a jégverés sújtotta települések száma is magas volt – ez a szám a késő esti órákra ugrott meg. A helyzet azonban semmiképp sem lesz jobb, főleg úgy, hogy az OMSZ péntekre is bent hagyta elsőfokon a zivatar-, és a felhőszakadás riasztást is.