Az előző bejegyzés során már beszámoltunk a hidegfront érkezésével kapcsolatban, de akkor a paramétereket, és azok lehetséges együttállását vizsgáltuk. Most fontosabb kérdések (és az azokra adott válaszok) következnek, és bátran állíthatom, hogy elolvasásukhoz erős idegrendszer szükséges.

Amit tudunk, hogy pénteken egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja éri el térségünket. A front előterében lévő labilis légtömegek azonban alkalmasak lesznek zivatar kialakulására, és a szokatlanul magas paraméterek lehetőséget teremtenek a hevesebb jelenségeknek is.

Ez a rendszer már a mai nap folyamán is garázdálkodik, de még csak Németországban, ott jelenleg harmadfokú viharriasztás van érvényben. Pénteken a déli órákban éri el a Kárpát-medence térségét, és fokozatosan halad keleti, délkeleti irányban az ország belseje felé.

Radar-előrejelzés ECMWF alapján

Amire számíthatunk:

  • heves zivatarok, zivatarláncok
  • szupercellák
  • viharos kifutószél
  • 2 cm átmérőjű jégeső
  • felhőszakadás

Abban már egyre több modell egyetért, hogy a leginkább érintett területek Zala megye nyugati, középső és déli része, valamint a somogyi régiók közül a csurgói, nagyatádi, barcsi, marcali és a kaposvári járás lehetnek. Extrém mennyiségű villámtevékenység is érkezhet, szóval az égzengés garantált lehet az említett térségekben.

Villásűrűség ECMWF alapján

Az európai előrejelzési térkép szerint egyébként a pénteki események legnagyobb kárelszenvedői Ausztria és Szlovénia lehetnek, ahol a jégeső okozhat tetemes károkat.

Európai vihar előrejelzés

A fenti térkép szerint egy kisebb területen akár 5 cm-t is meghaladó jég is lehetséges, a vékonyabb folytonos vonal pedig 10% esélyt ad a mi régióinkra is. A színezés alapján pedig 60% esélyt ad 2 cm átmérőjű jégre, szintén a mi térségeinkben.

Összegezve, nem kaptunk igazán jó híreket a pénteki nappal kapcsolatban. Kell csapadék, de nem ilyen áron. Reménykedjünk, hogy jelentősebb kár nélkül megússzuk a holnapi napot. Természetesen közvetíteni fogjuk a főbb eseményeket, és akár még vadászni is fogunk a viharra.

Borítókép: neurje.si facebook oldala

Cikk képeinek forrása: OMSZ, Meteologix, ESSL