Továbbra sem nyugszik a légkör: szerdán egy hullám már átvonult felettünk, melynek szerencsére a gyengébbik ágán voltunk. A csütörtöki elszórt záporok után pénteken ismét egy hullámzó frontrendszer érkezik térségünkbe, ami zivataros estét ígér. Ráadásul ismét heves kísérő jelenségeket produkálhat a rendszer, úgy, mint felhőszakadás, jégeső, szupercella.

A szerdai vihar utózöngéi

Most a hazai és a környező országok sajtói körében népszerű téma a szerda esti események bemutatása, elemzése. Amint közvetítésünkben követhető volt, hogy a kettévált rendszer északi ága – ami jelentősen legyengült – érkezett térségünkbe. Kisebb zivatarok keletkeztek, amelyek mellé időnként erősebb széllökések párosultak.

Azonban a déli rendszer szabályosan tarolást hajtott végre Horvátországban: épületeket rongált meg, gépeket borított fel, és villámárvizeket okozott. Sajnos 2 életet követelt az ítéletidő, és a hazai viharvadászok is veszélyben voltak a kiruccanás során.

Ismételt figyelmeztetések

Szóba került többször az európai vihar-előrejelző Estofex neve is. Ők azok, akik a kontinensen található viharok lehetőségeit figyelik, és elemzik a lehetséges kimeneteket. Ritkaság számba megy, hogy ebben az évben már harmadszor adtak ki legmagasabb fokú riasztást, és sajnos eddig mindig be is jött. Szlovénia ebben az évben rettentő nehéz időszakon van túl, horvát szomszédainkról nem is beszélve. És a pénteki nap ismét tartogat meglepetést…

Mi várható és mikor?

Pénteken már a hajnali órákban lehet számítani záporra, illetve zivatarra, de ezek még nem fognak láncba rendeződni. Délutántól indul el a folyamat, ami jelenlegi számítások alapján a Dunántúl középső és déli részein fog végigsöpörni. A heves események borítékolhatóak: felhőszakadás, jégeső, és heves kifutószél jellemezheti. A területi eloszlás az, ami kérdőjeles, hevességét tekintve már nincs ekkora bizonytalanság – sajnos.

A változékony idő szombaton sem tágít, mivel ekkor is további zivatarok jöhetnek, erről majd később értekezünk.