A meteorológiai tavasz utolsó napján egy hidegfront fog érkezni térségünkbe, de ennek előterében labilis légtömegek hatására ismét záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Jelentős mennyiség is lehullhat, nem kizárt a 20 mm feletti eső sem. Cikkünkben körbejárjuk a várható kialakulásokat, hevességet, időbeni megjelenést és az utóhatásokat is.

Jelenlegi helyzetkép

Egy alacsony nyomású légörvény határozza meg jelenleg Közép-Európa időjárását. Ennek a ciklonnak a központja a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget között található, amely fokozatosan fog eltolódni délkeleti irányba. Mivel a blokkoló anticiklon az Atlanti-óceán nyugati partjainál helyezkedik el, ezért a ciklon hatása nem marad el. Változékony idő kezdődik, amely már péntek reggeltől megjelenik a mi környékünkön is.

Az első hullám

Az alcímből kiderül, hogy 2 hullámban fog érkezni a csapadék. Az első hullám, ami a hajnali óráktól körülbelül a déli órákig tart, nem fog tartogatni semmilyen kísérő jelenséget, úgynevezett csendes eső lesz. Ekkor 5-15 mm eső érkezhet, a legkevesebb az északkeleti, legtöbb a délnyugati térségben.

A második hullám, zivatarokkal

A déli óráktól aztán labilissá válik a légkör, melynek következményeként délnyugat felől zivatarok pattannak ki. Hevességét még bizonytalanság övezi, de a tapasztalatok és az előzetes számítások szerint hasonló eseményekre kell számítani, mint a május 21-i délután folyamán: felhőszakadásra mindenképp, helyenként pedig apró szemű jégeső is eshet. Számítani kell a viharos erejű széllökésekre, amelyek a rendszer elhaladása után mérséklődni fognak. Láncba rendeződésre is van esély, elsősorban az este érkező cellák esetén.

Radarkép animáció május 31. 13:00 és június 1. 03:00 között

Mennyiség tekintetében is elég nagy bizonytalanság övezi a végkifejletet. 10-15 mm-es összmennyiségtől 40 mm-ig is terjed ez a skála, vannak olyan modellfutások, amelyek akár 100 mm-t is jeleznek – nyilván ez eléggé irreális. Részünkről a 15-25 mm összcsapadékot látjuk legvalószínűbbnek, amelyről az ECMWF modell számítása is tanúskodik.

A HungaroMet riasztása alapján a leghevesebb jelenségek Somogy és Baranya vármegye területén alakulhatnak ki, emiatt – bár csak előzetesen, de – másodfokú riasztást adtak ki ezekre a területekre. Természetesen az eseményeket figyelemmel követjük, és az esti órákban indokolt esetben akár még élőben is be fogunk jelentkezni. Tartsanak akkor is velünk!