Elérhető közelségbe került a 2022/23-as téli szezon első hóhelyzete, amelyet már hétfőn facebook oldalunkon említettünk. Most tovább javultak a modellfutások, így a részleteket most kitárjuk az Olvasók elé, hogy Önök is együtt reménykedjenek velünk az igazi tél megérkezésében. Kivételt képeznek persze azok, akik nem rajonganak az időjárás eme jelenségeiért…

A jelenlegi helyzetkép a következő: felettünk egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el, ami változékony időt okozott az elmúlt napokban. Elvonultával viszonylag rövid ideig stabil idő várható, azonban észak felől már terjeszkedik a következő frontrendszer, ami be fogja kebelezni Közép-Európát, és onnan keleti irányba fog haladni.

Európa fronttérképe jelenleg (forrás: met.hu)

Az említett rendszer hatása péntektől fog érződni, amikor is már a hétvégi csapadékhullás megkezdődik, ám egyelőre csak eső formájában. Ekkor a ciklon előoldali áramlása enyhébb levegőt söpör térségünkbe, előfordulhatnak akár 10 °C körüli maximum értékek is, szintén a pénteki nap folyamán. Aztán, ahogy a rendszer terjeszkedik, a sarkvidéki eredetű levegő egyre jobban szorul délebbre, így a Kárpát-medencét is elérve. Viszont délnyugat felől egy mediterrán ciklon érkezik, jelenlegi számítások szerint környékünket telibe találva.

Európa légnyomás-előrejelzése 2022. december 11-re ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteociel.fr)

Ez a mediterrán ciklon okoz jelentős csapadékot, amely a szombat esti/éjszakai órákban még esővel (nyugaton havas esővel) érkezik, azonban a hajnali óráktól fokozatosan vált át havazásba, és a délelőtt folyamán Zala megye teljes része és Somogy megye nyugatabbi fele mindenképp hótakarót fog kapni. És – mivel ekkor már hátoldali áramlás lesz – az északi szél felerősödik, így hófúvások is előfordulhatnak. A hőmérsékleti értékek pedig tartósan fagypont környékén, illetve az alatt maradnak.

A hidegbetörés animációja ECMWF számításai alapján (forrás: meteologix.com)

Tegnap még nagyjából egy „nótát fújtak” a modellek, azonban már elkezdett változni a kép. Amiben egyetértés van, az maga a havazás megtörténése. A megmaradó hóréteg pontos helyét, illetve a hóvastagságot már nem kezelik ennyire egyértelműen, viszont az időjárási helyzet „nyertese” mindenképp Zala megye lesz. Ott akár 8-10 cm-t is mérhetünk, Somogyban azonban 3-5 cm friss hóréteg várható.

A folytatásban már van némi bizonytalanság, mind a hőmérsékletet, mind a további havazást tekintve. Egyes számítások további 10-15 cm havat kalkulálnak, mások pedig csapadékmentes, ám hideg időt ígérnek. Fennáll a lehetősége a -10 °C alatti értékeknek is, ez hatványozottan igaz a hóval borított területekre – köszönhetően a hó fényvisszaverő képességének (lásd klímaváltozásos előadás első része).

Félve, de reménységgel telve jelentjük ki, hogy jelentősen megnőtt a fehér Karácsony lehetőségének esélye, de erről azért még biztos fogunk cikkeket generálni.