Szinte már a kertek alatt tartózkodik annak a hullámzó frontrendszernek a hidegfrontja, ami a következő napok időjárását nagymértékben be fogja folyásolni. A már előre beharangozott zivatarok mellé jelentős csapadék, szignifikáns méretű jégeső és viharos erejű szél is várható.

A Pireneusi-félszigettől egészen a balti térségig tart annak a frontrendszernek a vonala, amely most nagy hatással van kontinensünk időjárására. A mai nap folyamán ennek előterében heves zivatarok alakultak ki Franciaországban, Svájcban és Németország déli részében. A délutáni órákban már Ausztria és Szlovénia térségében is keletkeztek zivatarok, az esti óráktól pedig Magyarországon is számítani kell hasonló jelenségek megjelenésére.

Európa fronttérképe (forrás: OMSZ)

Éjszakai viharesélyek

Az éjszakával kapcsolatban elég nagyfokú a bizonytalanság. Némely modellfutások az éjféli időszakra időzítették az első hullámot, mások pedig a hajnali órákra. Hevességét tekintve sem egyértelmű a helyzet, azt elmondhatjuk viszont, hogy a reggeli számításokhoz képest finomodtak a paraméterek. A csapadék mennyisége sem mutat egyezést: a legtöbb modell 20-25 mm-t említ, főként a délnyugati határ mentén, viszont pár kalkuláció a zalai részeket részesíti előnyben.

A hidegfront átvonulása

Noha már az éjszaka folyamán kapunk egy kis ízelítőt, az érdemi események a nappali órákban fognak zajlani. Az OMSZ már ma kiadta a piros riasztást 10 megyére, de az általunk felügyelt 2 megye nincs bent a felsorolásban („csak” másodfok). A MetNet összefoglalója alapján azonban pontosan a mi térségeink is beleesnek ebbe a riasztási fokozatba. A nappal folyamán is több hullámban érkezhet a csapadék, amely felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel érkezhet. A mennyiség is jelentős lesz: lesznek térségek, ahol akár 60 mm-t meghaladó eső is hullhat.

A front utóhatásai

A már előre jelzett hőmérséklet-csökkenés szerdán lesz tapasztalható. Lesznek olyan térségek, ahol a 20 °C-t is alig érjük el. Ráadásul szerdán további esőzés várható, azonban a légkör már nem lesz olyan labilis, mint kedden.