November ötödike után ismét van esély arra, hogy környékünkön sarki fényt láthassunk. A különböző naptevékenyégek következtében kialakuló csodálatos égi jelenség szombaton, az esti és az éjszakai órákban alakulhat ki. Most nem magát a jelenséget járjuk körbe, hanem azt a tényezőt, ami a fény kialakulásának fő mozgatórugója: a geomágneses vihart.

Képzeljük el, hogy a Nap és a Föld között egy láthatatlan tánc zajlik, melynek során a Nap sugárzása, különösen a napkitörések és a napfoltok, kölcsönhatásba lép a Föld mágneses terével. Ennek az égi tánckoreográfiának az egyik látványos eredménye a geomágneses vihar, amely olykor földi mágneses terek dinamikus játéka.

Forrás: wikipedia

A geomágneses viharok kialakulásának hátterében a Napból érkező, gazdag részecskesugárzás áll. Amikor a napkitörések és napfoltok intenzívebb aktivitása bekövetkezik, a Föld mágneses terét érintő szoláris szél és részecsesugárzás erősebb hatást gyakorol. Ennek következtében a Föld mágneses terében változások következnek be, amelyek geomágneses vihart indíthatnak el.

Ezek a viharok általában körülbelül tíz év ciklusokban jelentkeznek, összefüggésben a Nap aktivitásával. A gyakoriságuk tehát idővel változik, de az erősségi fokozataik is széles skálán mozognak. A viharok a Föld különböző részein különböző intenzitásúak lehetnek, és az erősségi szintek skálája az enyhe zavaroktól a súlyosabb viharokig terjed.

A geomágneses viharoknak számos hatása van a Földre. Az egyik látványos megnyilvánulása az északi és déli fény, vagyis az aurorák gyakoribb és intenzívebb előfordulása. Azonban a viharok negatív hatásai is érezhetők lehetnek, különösen a műholdak és az elektromos hálózatok esetében. A viharok idején megnő a műholdak károsodásának kockázata, és az elektromos hálózatok instabilabbak lehetnek, ami villámcsapásokhoz vagy áramkimaradásokhoz vezethet.

A geomágneses viharok tehát az égitestek közötti kapcsolat egy izgalmas megnyilvánulása, melyeknek megfigyelése nemcsak spektákuláris, hanem a modern technológia szempontjából is fontos lehet.

Az esti óráktól – tehát 19:00-20:00 tájban – mindenki figyeljen, hátha ismét elcsíphetni a kivételes látványt!