Folytatódik 4 részes sorozatunk következő epizódja, ahol a 2022-es esztendő főbb történéseit, illetve időjárási adatait mutatjuk be, és lehetőségeink szerint elemezzük is. Most a 2. negyedév következik, az áprilistól júniusig terjedő időszakot vesszük górcső alá.

Április

Ahogy emlegetni is szokták: bolondos április, ami mindjárt bizonyítani is akarta elnevezésének jogosságát, hiszen másodikán havazást tapasztalhatott a térségünk. Onnantól kezdve már a téli ismertetőjegyek eltűntek, hiszen sem hó, sem kiterjedt fagy nem érkezett, elkezdett a tavaszra hasonlítani időjárásunk. 9-én azonban megérkezett Diego (facebook bejegyzésünk ITT érhető el), bár gyökeres változást nem okozott, az általa okozott szélvihar azért tartogatott néhány kellemetlen meglepetést. A hónap közepétől melegedés kezdődött, 22-én jelentősebb csapadék érkezett, és az első károkozó zivatart is feljegyezhettük a hónap 24. napján (bejegyzésünk ITT). 26-án egy hidegcsepp érkezett, jelentős csapadékkal. Nem időjárást érintő téma, de 23-án volt egy 5,7-es földrengés Bosznia-Hercegovina területén, amelyet nálunk a déli határszélen érezni lehetett.

Május

Májusi eső aranyat ér – ha már az előző hónapban is egy népi megállapítással indítottunk, akkor legyen itt is egy ilyesmi. Májusban főleg a zivatartevékenységek voltak jellemzőek, kétszer is szupercella alakult ki a térségünkben. 9-én „csak” multicellás zivatarjaink voltak, majd hasonló jelenséget tapasztalhattunk 16-án este, aztán az első SC 25-én érkezett meg, nem kevés kárt okozva. Több helyről kaptunk jelentést jégesőről, mind Zala, mind Somogy megyéből.

Szeredi Bettina fényképe Csurgóról, május 25-én

Nem gondoltuk volna, hogy pár nap múlva ugyanez megismétlődik, csak egy kicsit durvább formában: 27-én este még senki nem gondolta, hogy az érdemi események az éjszaka kellős közepén fognak lezajlani. 28-án virradóra jelentős károkról érkezett jelentés, a legsúlyosabb kárt Csokonyavisonta szenvedte el, ahol is a református templom tornyát szedte le a vihar, amely leesve még a tetőben is kárt okozott.

A vihar által megrongálódott csokonyavisontai református templom (fotó: Bödő Krisztina)

Ez a hónap nem tartalmazott szélsőséges kilengéseket, a hőmérsékleti értékek is csak kétszer maradtak el az átlagtól, a 16-i és a 28-i hidegfront után – de csak ideiglenes jelleggel.

Június

A nyár első hónapjának első napjai szinte berúgták az ajtót: igazi nyári meleget élvezhettünk 5-ig, amikor is egymás után 2 hidegfront érkezett, természetesen zivatarokkal. A folytatás aztán elég döcögős lett (a nyár szempontjából), mivel olyan nagy arányú felmelegedés nem volt, mint azt megszokhattuk. 13-án ismét egy szupercella érkezett (2022-ben már a harmadik), ebben az esetben a villámárvizek okoztak fejfájást a térségben élőknek (összefoglalónk ITT). 20-tól felmelegedés kezdődött, majd 27-től kánikula volt, ami miatt az országos tisztifőorvos hőségriasztást rendelt el.

A következő részben a júliustól szeptemberig tartó időszakot foglaljuk össze. A részletesebb elemzéseket egy évkönyv formájában fogjuk kiadni, várható megjelenése február közepe/vége.