Nagyon úgy fest, hogy az előttünk álló napok során megszűnik az a fajta állandó, és eseménymentes idő, amit az elmúlt hetek során produkált időjárásunk. Lehűlés érkezik, a hétvégén pedig jelentős csapadék jöhet. Alább érkezik a magyarázat, és az is, hogy kell-e az elkövetkezendő időszakban fagyra számítani.

Az 1. ábrán láthatjuk a jelenlegi légnyomás-helyzetet kontinensünkön. Itt még a stabil időt biztosító aniticklon uralkodik térségünkben, amely állapot azonban nem sokáig marad fenn, hiszen egy északnyugat felől érkező ciklon felborítja az eddigi egyensúlyt, és megérkezik térségünkbe.

1. ábra: Európa légnyomástérképe, forrás: meteologix.com

Az első jelenség, ami tapasztalható lesz, az a hőmérsékleti inverzió megszűnése. A kissé tudományos megfogalmazás egyébként leegyszerűsíthetjük a az alábbi megfigyelésre: megszűnik a köd. Az eddigi délies légmozgás északira fordul, és mérsékelt marad, majd csütörtökön a front előoldalán élénk délkeleti szél várható. Pénteken a délelőtti órákban megérkezik a hidegfront, amelynek a mozgását a 2-es ábrán látható animáció mutatja.

Hőmérsékleti inverzió: 
Meteorológiai jelenség: a meleg légtömeg felsiklik a hidegebb légtömegre. Ez a szokásos természetes rétegződésnek fordítottja. 
A légtömegek magasságának növekedésével ugyanis a hőmérséklet egyre csökken.
 A felszín hőmérsékleti inverziója következik be abban az esetben is, amikor a kisugárzás ködképződéssel jár együtt.
 A nagyobb tengerszint feletti magasságon is előfordul, ekkor a meleg levegő - melegfront mentén - a hidegebb levegő fölé kerül.
 Erős légszennyezést okozhat, mivel a szennyező anyagok a meleg levegőréteg alatt mindaddig megrekednek, amíg a levegő ki nem tisztul.

Nálunk télen hosszantartó ködös, szmogos időt okoz a jelenség és hosszú napokig eltarthat, amíg egy erősebb hidegfont ki nem söpri a megülepedett hideg légtömeget.
2. ábra: Légnyomás előrejelzés 2022. november 1-4 között, ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)

A 3. ábrán pedig a front elhelyezkedése látható.

3. ábra: a hidegfront jelenlegi elhelyezkedése (forrás: met.hu)

A front hátoldalán jó pár fokkal hűvösebb levegő érkezik térségünkbe. Azonban a front legyengülése, és a tőlünk keletre levő anticiklon blokkoló hatása nem teszi lehetővé, hogy igazán hideg levegő beáramoljon a Kárpát-medencébe, így a negatív tartományú értékek még elkerülnek bennünket (ahogy Közép-Európa nagyobb részeit is). A 850 hPa-hoz tartozó hőmérsékleti értékek – amelyeket kb. 1500 méteren mérünk – változása látható a 4-es ábra animációján, amely mutatja, hogy az azon a magasságon mért értékek nem mennek mínuszba sem a mi környékünkön – gyakorlatilag az osztrák térségben „maradnak”.

4. ábra: 850 hPa-n mért hőmérséklet változásának animációja, ECMWF számításai alapján (forrás: meteologix.com)

Ami még jellemző a hidegfrontok érkezése utáni időszakra, az az északias, néhol megerősödő légmozgás. Az 5-ös ábra az uralkodó szélirányt, és erősségét mutatja, ebben az időszakban számítani kell a Dunántúli-középhegység egyes területein viharos erejű kifutószélre is.

5. ábra: légmozgás előrejelzés ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)

A front elvonulta után a 4-5 °C-os hőmérsék-csökkenés állandósulni fog, ami 4-7 °C-os minimum-, és 11-14 °C-os maximum hőmérsékletekben fog megnyilvánulni.

Az extrém számítások kedvelőinek álljon itt egy ábra, amit a GFS modell jósol november 15 környékére: az amerikai modell számítása szerint környékünkön 15-20 cm friss hóra, és -5 és -10 °C közötti minimum hőmérsékletekre van kilátás. A 6-os és a 7-es ábrán ezt szemléltetni is tudjuk, de felhívjuk mindenki figyelmét, hogy véletlenül se vegye ezt senki komolyan, ugyanis már megtanultuk, hogy a GFS szeret 200 óra felett úgymond „elszállni”.

6. ábra: hóvastagság térkép november 15-re, GFS modell alapján (forrás: meteologix.com)
7-es ábra: hőmérsékleti minimumok GFS modell alapján (forrás: meteologix.com)