Szinte menetrendszerűen érkezik a következő hullámzó frontrendszer térségünkbe, melynek hidegfrontja pénteken és szombaton fog galibát okozni a környéken. Zivatarok, felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséri útját.

Jelenlegi helyzetkép

A jelenlegi állás szerint stabil légtömegek uralkodnak a Kárpát-medencében. Északnyugaton egy ciklon helyezkedik el, ami a térségben változékony időt okoz. Egészen péntekig nem lesz hatással időjárásunkra. Ekkor a nyugaton elterülő magasnyomású légörvény utat enged a frontrendszernek, amely beszivárog Közép Európa térségeibe, és ránk is hatást fog gyakorolni.

Csütörtökön még 27-32 °C körüli hőmérsékleti maximumok lehetnek, pénteken pedig már csak Dél-Somogy kúszhat 30 °C fölé (érdekességképpen: Zalában, annak is a nyugati részén már csak 26-28 °C lehetséges).

Európa légnyomástérképe ECMWF számításai alapján

Az eső lesz az úr

Köszönhetően annak, hogy tőlünk délnyugatra labilis és nedves légtömegek helyezkednek el, remek lesz a táptalaj heves zivatarok kialakulására is. Pénteken a délutáni órákban a megnövekvő felhőzetből folyamatosan alakulnak zivatarok, amelyek láncba rendeződve haladnak tovább.

Radar előrejelzés Swiss 4×4 modell számításai alapján

A hevesebb jelenségek inkább Közép-Magyarországra koncentrálódnak, de ettől függetlenül nekünk (értsd. Somogy és Zala) is készülnünk kell komolyabb eseményekre. A zivatarok tipikus kísérő jelenségei, mint például felhőszakadás és jégeső, szintén képződhetnek, amelyek mellé viharos kifutószél is párosulhat. Szombaton már nem lesz jellemző a labilitás, viszont a csapadékhajlam nem fog megszűnni, az esti órákig esni fog. Nagyrészt 20-40 mm eshet, viszont lesznek területek ahol az 50 mm feletti érték sem lesz kizárt.

Csapadékmennyiség szombat estig, ECMWF alapján

A front hátoldalán

A frontrendszer elvonultával jó pár fokkal hűvösebb hőmérséklet lesz jellemző, inkább fogunk a szeptemberhez, mintsem az augusztushoz hasonlítani. Nagyon nehezen rázódik helyre az időjárásunk, talán a következő hétvégére van némi esély. A nyarat persze nem kell temetni, mivel a hónap közepétől kánikula is jöhet.