Akármilyen hihetetlen, még mindig van potenciál a nyárias időjárásban! A hétvégén egy ciklon áramlási rendszerének köszönhetően ismét 20 °C feletti maximumokra kell számítanunk, ráadásul az éjszakák is eléggé enyhék lesznek. A jelenlegi helyzet alapján ez elég meredek állításnak tűnhet, pedig nem az. Mutatjuk!

Jelenlegi helyzetkép

Mivel is kezdenénk mással, mint a jelenlegi helyzet felvázolásával! Már eltávolodott tőlünk az a ciklon, amelyik a markáns lehűlést hozta magával a hétvége folyamán. Bizonytalanságot tartogatott a légköri felállás, azonban most már tisztán látszik, hogy az atlanti térségben húzódó ciklon Közép-Európa irányába történő áramlásával milyen légtömegeket fog magával hozni. Kontinensünk nyugati partjaihoz érve felerősödik, és ott változékony, csapadékot időt és lehűlést fog okozni.

A mi térségünk azonban szerencsés helyzetben lesz (persze ez nézőpont kérdése), mivel a ciklon előoldali áramlása szubtrópusi levegőt pumpál térségünkbe. Az alábbi animáción is kirajzolódik, hogy míg a spanyol térségben és a Brit-szigetek környékén hideg levegő érkezik, addig az olasz, és a balkáni térség, valamint a Kárpát-medence is melegebb légtömegekben részesül.

Mit is jelent ez nekünk a hétvégén?

Annyit jelent, hogy csütörtöktől egy gyors felmelegedés kezdődik, először 22-24 °C maximumokkal, majd péntekre ez az érték bőven 25 °C fölé fog emelkedni – az Alföldön akár 30 °C is lehet. A minimum értékek is úgymond magasan lesznek, hiszen mind pénteken, mind szombaton 16-19 °C közötti értékekre hűl le a levegő. Egyetlen negatív tényező lesz, ez pedig a megélénkülő szél, ami valamelyest rontja a hőérzetet.

Hőmérséklet összehasonlító diagram különböző modellfutások alapján

Még a hét végén úgy tűnt, hogy felénk is változékony, esős idő lesz, azonban az időjárás meggondolta magát. Csütörtökön elvétve lehet futó zápor, szombaton azonban ennél több csapadékra kell számítani – bár ez nem igazán lesz 5-6 mm-nél több. Változás majd csak a jövő hét közepétől várható.

A folytatásban

Egyelőre markáns hidegfrontnak nyoma sem lesz a környékünkön, viszont ez a hétvégi meleg sem tart ki sokáig. Nagyon úgy tűnik, hogy a nemzeti ünnep után időjárásunk a 15-20 °C-os intervallumba fog beállni, a minimum hőmérsékletek pedig 8-12 °C körül fognak mozogni.

Borítókép: Demes-Bodó Attila

Grafikonok forrása: meteologix.com