Az NNGyK – vagyis a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ – június 19. 0:00-tól június 22. szombat éjfélig elrendelte a legmagasabb, vagyis a harmadfokú hőségriadót. Az alábbiakban pár szó a közleményükből:

  • kisgyermekeket, és kisállatokat senki ne hagyjon az autójában, mert rendkívül gyorsan felmelegedhet az utastér, ami tragédiához vezethet;
  • az autóvezetőkre is kedvezőtlen hatással lesz a meleg, különösen azokban az autókban, amelyekben nem található klímaberendezés;
  • a vízparton tartózkodók figyelmét a felhevült test veszélyeire hívják fel, így fürdőzés előtt mindenképphűtsék le magukat;
  • szabadtéren csak kijelölt tűzrakóhelyen rakjunk tüzet, és a grillezők és bográcsozók ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül;
  • zöldhulladék égetése sem javasolt, még abban az esetben sem, ha ezt önkormányzati rendelet nem tiltja;
  • aki teheti, tartózkodjon árnyékban, vagy klimatizált helyiségben, illetve a déli órákban kerüljük a megerőltető fizikai munkát!

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék (elsősorban víz) bevitele a szervezetbe. A meleg időben szervezetünk nagyobb mennyiségű vizet veszít, mint általában, ezért is fontos a hidratáltság megőrzése.

A hőség nem csak a betegek, hanem az egészséges emberek szervezetét is rendkívüli módon megterheli. Viszont fokozott figyelmet igényelnek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, és a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők is.

Tisztifőorvos vs. HungaroMet

Nagyon sokan összekeverik a hőségriadót a HungaroMet által kiadott figyelmeztető előrejelzéssel. A kettejük közötti különbség ott keresendő, hogy míg a tisztifőorvos az élettani hatások alapján ad ki figyelmeztetést, addig a meteorológiai szolgálat riasztása az adott napon elérhető középhőmérséklet nagyságára utal.

A riasztási fokozatok a következők:

  1. fokú (citromsárga) riasztás: a napi középhőmérséklet 25 °C vagy afelett alakul
  2. fokú (narancssárga) riasztás: a napi középhőmérséklet 27 °C vagy afelett alakul
  3. fokú (vörös) riasztás: a napi középhőmérséklet 29 °C vagy afelett alakul.

Amint látható, szerdán mindkét vármegyénkben elsőfokú, csütörtökön csak Somogyban elsőfokú, míg pénteken másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben mind Zala, mind Somogy vármegyében.