Hétfő óta Törökországra figyel a világ: február 6-án hajnalban egy rendkívül nagy, 7,8-as földrengés rázta meg a térséget, amely több tucat utórengés követett. Az azóta eltelt időszak a mentésről szól: a világ különböző pontjáról érkező mentőegységek versenyt futnak az idővel és az elemekkel, hogy a katasztrófa sújtotta övezetben minél gyorsabban ki tudják szedni az embereket a romok alól. De mi is történt pontosan, és mi ennek az eseménysorozatnak a tudományos háttere?

Február 6, 2:17. Az időpont, ami a törököknél mindent felülírt, és megváltoztatott. A lehető legrosszabbkor, az éjszaka kellős közepén érte a lakosságot a katasztrófa, amely egy 7,8-as ampitúdójú földmozgásban nyilvánult meg. A kezdeti ijedtségek még nem is szűntek meg, máris egy 6,7-es utórengés következett, amely végleg megpecsételte a környéken élőket.

Azonnal szükségállapotot hirdettek, és nagy erőket mozgósítottak a túlélők megkeresésére és kimentésére. Már ekkor 500 halottról és több mint 700 sérültről érkezett jelentés, epületek százai dőltek romba, és/vagy váltak lakhatatlanná. Az emberek egy része az utcára menekült, mások autóba ültek, és elmenekültek a térségből. Többek elmondása szerint a rengés kb. 1 percig tartott, és intenzív volt.

Amit tudni lehet, az az, hogy a rengés epicentruma 26 km-re keletre Nurdağı térségében volt, 18 km mélységben, és mint már írtuk, 7,8-as erősségű volt, amit rövid időn belül egy 6,7-es utórengés követett, majd egy harmadik 5,4-es erősségű zárt le abban az időszakban.

Az első földrengés intenzitás-térképe (forrás: Berkeley Seismology Lab)

Azonban itt a történet nem zárult le: 11:24-kor egy újabb rengés rázta meg az országot, amely 4 km-re található Ekinözü településtől, délkeleti irányban. A 7,7-es földmozgás (amely egyes mérések szerint „csak” 7,5-ös volt) 10 km mélységből pattant ki, és az első információkkal ellentétben nem utórengés volt, hanem egy teljesen különálló, az éjszakaitól független esemény.

A második földrengés intenzitás-térképe (forrás: Berkeley Seismology Lab)

Az esti híradások már több, mint 3000 áldozatról, és 10 ezer sérültről adtak információt. A ledőlt épületek száma tovább nőtt, és műemlékek is súlyosan megrongálódtak, a legismertebb ezek közül a római korban épült Gaziantep vára, amit gyakorlatilag a felismerhetetlenségig elpusztított a földrengés. A kórházak megteltek, folyamatosan érkeztek a sebesültek, akiket már el sem tudtak helyezni. Az utórengések viszont folyamatosan jöttek tucatjával, bár ezek már kisebb erejűek voltak, de a rémületet tovább tudták fokozni az emberekben.

Gaziantep vára a földrengés előtt, illetve után (forrás: Twitter)

Tudományos háttér

De vajon mi okozhatta ezt a rengést, és mi várható a továbbiakban? Erről és további információkkal kapcsolatban faggatták Timár Gábort, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét. Tanszékvezető úr kiemelte, hogy ebben a térségben gyakorinak számítanak a földrengések, mivel egy aktív kőzetlemez, a kelet-anatóliai lemez húzódik a térség alatt. 3-4 évente egy 6-os magnitúdójú rengés elő szokott fordulni, azonban ekkora energiájúra senki nem volt felkészülve. Kiemelte, hogy ez az érték (7,8) az eddigi legmagasabb, amit ebben a térségben mértek, az eddigi csúcstartó 7,0 körüli volt.

A katasztrófa sújtotta terület három törésöv határán van, mindegyik ismert volt eddig is. Délről a Holt-tengeri zóna, keletről a Kelet-anatóliai zóna, nyugatról pedig az Isztambulig húzódó Anatóliai-törésöv ismert. „A földrengés az első hírek szerint a kőzetek egymás mellett elmozdulása miatt keletkezett, enyhe húzásos komponenssel. Nem új tehát a dolog, a térség tektonikai szerkezete ismert. Az az újdonság, hogy ekkora földrengés is képes itt kialakulni” – magyarázta Timár Gábor.

Törökország térségében húzódó kőzetlemezek

Az amerikai földtani intézet (USGS) munkatársai is készítettek egy összefoglalót az esetről. Ebből az derül ki, hogy a rengést egy alacsony mélységben bekövetkezett, ún. vető menti oldalirányú elmozdulás váltotta ki. A 7,8-as földrengés 190 kilométer hosszú és 25 kilométer széles területen okozott elmozdulást.

A várható további eseményekkel kapcsolatban Süle Bálint, az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az Index.hu kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy utórengések még hónapokig valószínűsíthetőek lesznek a térségben. Ahogy haladunk tovább az időben, egyre kevesebb, és egyre kisebb magnitúdójú rengések jöhetnek; állítani nem, remélni viszont lehet, hogy ekkora pusztítás már nem fog a térségben bekövetkezni.

Mentőalakulatok próbálnak túlélőket találni egy összedőlt ház romjai alatt (Kép forrása: AFP)

Jelen pillanatban csak becsült adatok vannak, de ezek szerint is több, mint 11 ezer ember esett áldozatul a természeti csapásnak, és legalább 50 ezren megséerültek. A WHO munkatársa aggodalmának adott hangot, mely szerint félő, hogy 20 ezer fő fölé is emelkedhet az elhunytak száma, tapasztalati tényezők alapján.