Gyorsan pontosítani kell a címben olvasható dolgot: fagyra nem igazán szeretnénk várni, viszont nagyon úgy tűnik, hogy akár várjuk, akár nem, enyhe fagyokat kapni fogunk. Az előttünk álló napokban markánsabb jellegű hidegfront érkezik, ami szerdáig fog tevékenykedni térségeinkben, és okoz változásokat időjárásunkban.

Sorrendben haladva, először is vázoljuk fel, mi várható! Este egy ciklon csapadékzónája érkezik, és többfelé okoz esőt, záport, sőt, zivatar sem kizárt. Mögötte jóval hidegebb levegő érkezik térségünkbe, ráadásul hétfőn és kedden erős északi szél is érkezhet.

Az alábbiakban az ICON és az ECMWF modellek csapadék előrejelzéseit hasonlítottuk össze. Érdekes, hogy az ECMWF sokkal több csapadékot vár mindenhova, mint német központú társa.

Zalaegerszeg
Lenti
Nagykanizsa
Zala megyei városok csapadék előrejelzése ICON modell alapján
Zalaegerszeg
Lenti
Nagykanizsa
Zala megyei városok csapadék előrejelzése ECMWF modell alapján
Siófok
Kaposvár
Barcs
Somogy megyei városok csapadék előrejelzése ICON modell alapján
Siófok
Kaposvár
Barcs
Somogy megyei városok csapadék előrejelzése ECMWF modell alapján

És akkor beszéljünk egy kicsit a fagyról! Mivel vasárnap az esti órákban érkezik a csapadék, ezért a lehűlés nem érkezik még meg az éjszakai órákban. Napközben viszont már megérkezik a sarkvidéki eredetű levegő, és a megerősödő szél lehetőséget ad ennek könnyebb beáramlására.

Kedden reggel még csak talajmenti fagyok várhatóak, azonban szerdán a legyengülő szél miatt már a 2 méteres magasságban mérhető hőmérséklet is fagypont alá csökken. Átlagosan -2 °C körüli értékek várhatóak, de lesznek olyan fagyzugok is, ahol akár még ezen érték alá is csökkenhetnek a minimumok.

Alább a szokásos ICON-ECMWF összehasonlítás a hétfő-kedd-szerdai minimumokkal kapcsolatban.

Minimum hőmérséklet előrejelzések 03.27-28-29-re ECMWF modell alapján
Minimum hőmérséklet előrejelzések ICON modell alapján

Szerdától aztán ismét melegedés kezdődik, viszont a jövő hétvégére megint elromlik az idő, és ismét jelentős mennyiségű csapadék várható.


Grafikonok és mérési ábrázolások forrása: meteologix.com

Borítókép: Szávay Zoltán (Őrtilos-Szentmihályhegy)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük