Megváltozik időjárásunk a hétvégére: jelentős mennyiségű eső várható, az eddig megszokott napsütéses idők egy ideig mennek a kukába, illetőleg a kánikulai melegek – főleg az extrém, 35 °C csúcsértékek – megszünnek, és 30 °C köré állandósulunk.

Az elmúlt napokban egy Németország felett örvénylő ciklon határozta meg a nyugati-európai térség időjárását. Több helyütt is jelentős mennyiségű csapadék hullott, és az évszakhoz mérten hűvösebb idő volt jelen abban a térségben. Most egy magasnyomású légörvény az uralkodó a térségben, ami hatással van a mi időjárásunkra is. Ugyanis a német ciklon mögött elhelyezkedő légörvény – hidegcsepp – nem oszlott fel, és a sors úgy hozza, hogy áramlása révén beforog térségünkbe.

Európa légnyomástérképe július 16-ra, a hidegcseppel ábrázolva (forrás: Meteociel)

De mi is az a hidegcsepp? Róla akkor beszélünk, amikor egy meleg-, és egy hidegfront találkozása után egy kettősfront keletkezik, amely idővel megszűnik. Igen ám, de a frontokhoz tartozó ciklon még nem szűnt meg létezni, csak a magasabb légrétegekben él tovább. Ennek élettartama változó (kb 4-5 napos) és meglehetősen nehéz előrejelezni. Ez a nyári időszakban heves zivatarokat, és jelentős esőzést okoz, télen pedig a nagy mennyiségű havat lehet ennek a jelenségnek a nyakába varrni. Átmérője kb 3-400 km között van, az 1000 km átmérő felettit már magassági hidegörvénynek is szoktuk nevezni.

No, de beszéljünk inkább a konkrétumokról! Esni fog? Igen. Sok eső lesz? Hajjaj, mi az hogy… Alább látható majd a 2 nagy modell számítása, amely szerint inkább Dél-Zala és teljes Somogy megye fogja kapni a legtöbb csapadékot, akár 40 mm-t is az elkövetkezendő 3 napban, Zala megye középső és északi része kicsit visszafogottabb lesz a maga 10-20 mm mennyiségével.

Összcsapadék térkép 2021. július 19 12:00-ig, ECMWF modell számításai alapján (forrás: Meteologix)
Összcsapadék térkép 2021. július 19 12:00-ig, GFS modell számításai alapján (forrás: Meteologix)

Néhány érdekesség:

  • A GFS modell számításai szerint a középső országrészben számítani lehet akár 100 mm lehulló csapadékra is
  • a hidegcsepp nyertesei/vesztesei (nézőpont kérdése) a horvátok lesznek, ott akár 150 mm-nél is több eső várható
  • A GFS előbb behozza Magyarországra, számításaik szerint pénteken már a késő esti órákban jelentkezni fognak az első zivatarok

Ha előre tekintünk, akkor az előző napokhoz képest érdemi változást nem fogunk tapasztalni: kedden még elvétve lehetnek futó záporok, azonban szerdától ismét a 30 °C feletti értékek lesznek érvényesek, azonban extrém kánikulát egyelőre nem mutatnak a modellek.

Remélhetőleg a szkeptikusoknak és a hitetleneknek kielégítő választ adtunk a reggeli kijelentésünkkel kapcsolatban.