Csütörtökig tart a kellemes tavaszi idő. Egy frontrendszer érkezik meg térségünkbe, és térségünkbe jelentős mennyiségű eső érkezik. Cikkünkből kiderül, hogy az esőn kívül kell-e még negatívumokkal számolnunk.

Már heti előrejelzésünkben is látszott, hogy a hét második felére ismét változás érkezik. A kellemes, már-már májust idéző időt változékony idő váltja fel, ami a következő hét közepéig kitarthat. Eső, illetve zápor érkezhet, ami leginkább Zalában érezteti hatását, de Somogy megye sem marad szárazon.

Ennek okozója egy, jelenleg a Brit-szigetek környékén örvénylő ciklon, amelynek hidegfrontja betört Európa belsejébe, és rendkívül kiterjedt csapadéktömböt fog produkálni. Bár ez a ciklon feloszlik, de egy önálló „kistestvére” az előbb említett napokon hozza meg azt a jelentős mennyiséget, amelyet alább számszerűsíteni is fogunk.

A Brit-szigetek területén örvénylő ciklon
A ciklonhoz tartozó csapadéktömb érkezése

És akkor egy kicsit a menetrendjéről: a légörvény és annak csapadékzónája csütörtökön, a reggeli órákban éri el térségünket, egészen pontosan a nyugati határszélt. Egész napos esőzésre kell számítani, amely péntek hajnalig kitart. Tőlünk keletre, elsősorban Tolna és Baranya megyében intenzív záporgócok is kialakulhatnak, amelyekből rövid idő alatt akár 10-15 mm eső is lehullhat. A csapadéktömb észak felé fog távolodni, és péntek hajnalban már befejezi környékünkön működését, onnantól kezdve pedig záporokra kell számítanunk. A 24 órás csapadékmennyiség Zalában 20-25 mm között mozog – a 25 mm-es értékek inkább a határszélen lesznek tapasztalhatóak – , Somogyban 10-20 mm közötti eső valószínűsíthető.

24 órás csapadékmennyiség 04.13. reggel 7 órától 04.14. reggel 7 óráig.
Az esőzés alakulása szombat reggelig

Még nem esett szó a hőmérsékletről, de szerencsére gyökeres változásra nem kell számítani. Az eddigi 15-17 °C-os értékekről 11-13 °C-ig csökkennek a maximum értékek, viszont hajnalban legfrissebb számítások szerint nem térnek vissza a fagyok.

Most úgy tűnik, hogy ez a változékony, záporokkal tarkított időjárás keddig tart ki, onnantól több órás napsütés és – ha nem is erőteljes, de – felmelegedés kezdődik.

Grafikonok, ábrák forrása: meteologix