A „melegedést hozó urak” jól végezték dolgukat, ám nagyon úgy tűnik, hogy erőfeszítésük nem tart ki hosszú távon, mivel hétvégén egy hidegfront rontja el a májusi hangulatot. Mutatjuk, mi várható.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, egy magasnyomású légörvény hatása alatt áll időjárásunk, front-, és csapadékmentes időt okozva. Viszont már látható a változás jele, mivel a Brit-szigetek környékén már halad a kontinens belseje felé egy ciklon, amelynek hidegfrontja a hétvégén érkezik meg térségünkbe.

Mivel peremen fog térségünk elhelyezkedni, ezért nagy valószínüleg szerint hullámzó frontrendszer formájában fog a ciklon ténykedni. Jelentős mennyiségű csapadék, 5-8″°C-os lehűlés és a ciklon hátoldalán viharos erejű szél egyaránt előfordulhat.

Amint látható, hétfő virradóra egyes területeken akár a 30 mm-t is megközelítheti a lehulló csapadék mennyisége.

Egyelőre a szélerősség pontos mértéke nem ismert, de a valószínűségi előrejelzés akár 70-80 km/órás lökéseket ígér, legnagyobb eséllyel a Bakonyban és a Balaton északi partján.

Jelen állás szerint fagy nem várható, azonban a csúcsértékek tartósan a 10-12 °C-os sávban maradhatnak, a következő hét végéig.