Igen, főleg azért is, mert eddig nem volt igazán semmi… beindulni látszik a zivatarszezon is, és erre még a modellek számításai is ráerősítenek. A keddi napunk már reggel is érdekesen fog indulni, de ami durva lesz, az bizony a délután.

Jelenlegi helyzetkép

Tőlünk nyugatra egy több központtal rendelkező ciklonrendszer alakítja a kontinens időjárását (1. ábra). Ennek hatására több hullámban alakul ki csapadék, és nagyon sokszor konvektív, vagyis zivataros helyzet állhat elő. Keddig térségeinkben nem kell ilyen eseménytől tartani, viszont kedd hajnaltól változás fog bekövetkezni.

1.ábra: A geopotenciális magasság térkép tökéletesen megmutatja a ciklonrendszert, ami térségünk időjárását meghatározza

Hajnali záporok és délutáni égzengés

Már a hajnali órákban eléri a határszélt egy kisebb záporgóc, de az érdemi események a délutáni órákban jöhetnek. A modellfutások mindenképp zivatarrendszer érkezését mutatják, csak az érkezési időponttal kapcsolatban van némi bizonytalanság. Mindenesetre a légköri feltételek kedvezőek lesznek: az egyik legmeghatározóbb tényező, a CAPE (konvektív hasznosítható potenciális energia) és a LI (lifted index) is arra enged következtetni, hogy heves zivatarok alakulhatnak ki (2-3. ábra).

No, de mikorra is várható a rendszer érkezése? A 4-es ábrán látható radarkép-előrejelzés összehasonlítás alapján valamikor 15-18 óra között érkezhet meg, és haladhat tovább északkeleti irányba. Sokféle kimenet lehetséges, de minden eshetőségre fel kell készülnünk. A felhőszakadás-jégeső kísérőjelenségekre sajnos mindenképp számítani kell, és szinte teljesen biztos, hogy szupercellás zivatarok is kialakulhatnak. Amire kíváncsiak leszünk, hogy az Estofex milyen nagyságú riasztást ad ki, és mik lesznek a fő veszélyforrások.

4. ábra: radarkép-előrejelzés összehasonlító ábra (bal felül: svájci 4×4, bal alul ECMWF, jobb felül ECMWF bázisú svájci; jobb alul GFS)

2 dolog, amire még külön fel kell hívni a figyelmet: az egyik a szél, amely zivatarok környezetében akár viharos erejű is lehet, akár 70 km/órás lökések is kísérhetik a zivatarokat. A másik pedig a jégeső, amely esetében még eltérő számítások vannak. Egyelőre csak a 2 svájci modellt tudtuk alapul venni, ami az 5-ös ábrán szemléltetjük is. Ez alapján a svájci 4×4 a zalai területekre számít nagyobb jégméretet, az ECMWF alapú pedig inkább Dél-Somogyra és Baranyára jelzi a súlyosabb jégesőt.

5. ábra: Potenciális jégméret összehasonlítás május 21-re

A folytatásban

A hét további részében marad a változékony idő, és a hét vége felé további zivatarok érkezhetnek. Ez viszont némi bizonytalanságot hordoz magában, erről később fogunk tájékoztatást adni.