A tél első támadása érkezik 2024 első hétvégéjén: először egy mediterrán ciklon okoz jelentős csapadékot, majd vasárnap délutántól megkezdődik a halmazállapot-változás. Havazásba fog átváltani az addigi esőzés – átmeneti jelleggel ónos eső is eshet. A jövő hét elejétől aztán hideg lesz, és előfordulhat olyan időszak is, amikor a nappali maximumok sem fogják átlépni a fagypontot sem.

Aktuális helyzetkép

Jelen pillanatban a Kárpát-medence két tűz között áll, mivel tőlünk keletre, és nyugatra is frontrendszerek találhatóak. Emiatt szerdán változékony idő várható, és többfelé esni fog az eső, 5-10 mm közötti mennyiség is lehullhat. Szombatig aztán afféle vihar előtt csend lesz, 10-12 °C körüli maximumokkal, és – bár péntek hajnalban kisebb fagy is lehet, de – 4-5 °C-os minimumok várhatóak.

Európa fronttérképe (forrás: HungaroMet)

Mediterrán ciklon a kertek alatt

Pénteken már egy mediterrán ciklon képződését, majd útnak indulását figyelhetjük meg. Ennek hatására szombaton már elkezd esni az eső, bár ekkor még nagy mennyiséget nem kell várnunk, 5-10 mm jöhet.

Vasárnap érkezik a fordulat, amikor is északnyugat felől már a sarkvidéki levegő áramlik térségünkbe. A déli óráktól folyamatosan átvált a csapadékforma először havas (vagy ónos) esőbe, később havazásba. Még nem egyértelmű a pontos hóvastagság, de 5 cm biztosan várható lesz, és ha előrevetítjük az utána következő napok időjárását, ez a réteg egy darabig velünk lesz.

Csapadékforma-előrejelzés ECMWF alapján (zöld: eső; piros: ónos eső; narancs: havas eső; kék: hó)

Hideg folytatás

Mivel egy nagy kiterjedésű anticiklon fog elterülni kontinensünk északi részén, és áramlási rendszere „lehozza” a szibériai eredetű levegőt, így az eddigiekhez képest sokkal hidegebb napjaink lesznek. Szerdán például el sem fogjuk érni a fagypontot, és az éjszakáink is közel lesznek a -10 °C-os értékhez.

Hőmérsékleti értékek változása január 3-12 között

Számottevő változás talán a jövő hét végén lesz tapasztalható, ekkor kis mértékben, de növekedni fognak a hőmérsékleti értékek.