Pénteken déltől harmadfokú készültséget adtak ki a Mura magas vízállása miatt. Bár nagyobb részben már levonulóban van az árhullám, még mindig vannak területek, ahol az árvízvédelem most a legnagyobb prioritás.

Az árvízvédelemről általában

Az árvízvédelem az emberiség számára évszázadok óta fontos kérdés, amely napjainkban is kiemelt figyelmet és erőfeszítést igényel. A természeti katasztrófák közül az árvizek a legpusztítóbbak közé tartoznak, amelyek hatalmas anyagi károkat és életveszélyt jelenthetnek az érintett területeken. Nem véletlen, hogy az utóbbi időszakban rendre odafigyelünk mindenféle veszélyjelzésre, és megpróbálunk időben beavatkozni, a megelőzés és a kárenyhítés érdekében.

Jelen pillanatban térségünk 2 folyóra figyel leginkább: a Murára és a Drávára. Szerencsére mindegyik tetőzése már megtörtént, és az árhullám levonulóban van. Azonban a péntek déli adatok alapján a vízügyi hatóság elrendelte a harmadfokú készültséget.

Mura folyó

A Mura folyó vízállása május 19-én, Letenyénél.

Fenti grafikonon látható a tetőzésnek az időpontja, valamint az is, hogy az előrejelzések szerint mely vízállási szintre fog visszaállni a folyó. A 460 cm feletti (egész pontosan 462 cm-es) mérés szerencsére messze elmarad az eddig legmagasabb vízállástól, ami 554 cm. Az esti órákra már a harmadfokú készültség határára csökkent a vízszint, de még mindig 430 cm felett van.

Dráva folyó

A Dráva folyó vízállása május 19-én, Barcs térségében.

A Dráva esetében már nem ilyen vészes a helyzet, ugyanis a mérések alapján is csökkenő tendenciát mutat a vízállás. Péntek délben 358 cm-nél tetőzött, az azóta bekövetkezett mérések alapján is kijelenthető, hogy lefelé megyünk. A cikk írásának pillanatában 353 cm volt az aktuális vízállás. A folyóhoz tartozó grafikonokat szemlézve még Drávaszabolcs esetében lehet indokolt valamely készültségi szint elrendelésre, az előrejelzések szerint másodfokú készültséget is elrendelhet a hatóság – amely természetesen akkor válik aktuálissá, amint kiadják.

Érkeztek még hírek kisebb patakok magas vízállásáról (Pl. Nagykanizsa, Nagyatád), de ezek nem veszélyeztették közvetlenül a közelben élőket.

A továbbiak

Csapadék szempontjából nem kell további vízállás-emelkedésekre számítani, ugyanis a kiterjedt, jelentős csapadékot hozó ciklonok már nem veszélyeztetik térségeinket. Az előrejelzések szerint jövő hét elején érkező csapadéktömbök nem hoznak akkora mennyiséget, ami ismét árhullám kialakulásához vezetne.