Ahogy arra számítani lehetett, az elmúlt napok esőzései miatt árhullám vonul végig a határ menti folyóinkon. Mind a Mura, mind a Dráva esetén a legmagasabb árvízvédelmi fokozat lépett életbe, és emberek tucatjai segítenek a bajba jutott településeken. A tetőzés szerdán várható, onnantól kezdődik majd a lassú apadás.

A környező országok helyzetei

Az idei nyár során az esőzések, ezen belül is a hevesebb jelenségek hétről hétre próbára tették a szomszédos országok lakosságát. Nem telt el hét anélkül, hogy egy-egy brutális viharról ne láttunk volna beszámolót. Az olaszországi tornádó, a horvát ítéletidő, vagy épp a szlovéniai felhőtölcsér nem voltak szokványos jelenségek, azonban ami csütörtök óta tapasztalható, az már a katasztrófális kategóriába sorolható. Péntek virradóra egy zivatarrendszer haladt végig és érkezett meg hozzánk is, amelyből több, mint 200 mm csapadék hullott a reggeli órákig. Hatalmas áradások, elöntött települések, útszakaszok jellemezték a környéket.

Itthoni készültségek

A rendkívüli időjárás következményeként először a Rába folyón tapasztaltak emelkedést, mivel a szlovén rendszerhez tartozó csapadéktömb a Dunántúl északnyugati részén is végigrobogott. A mi térségünkben először a Mura vízszintje emelkedett, majd ezt a tendenciát folytatta a Dráva is.

Fotó: Farkas Szilárd, Letenye polgármestere

Szombaton a Mura már elérte az elsőfokú fokozatnak megfelelő vízállási szintet (330 cm), majd vasárnap 2 szintet ugorva a harmadfokú fokozat lépett életbe. Most a folyót 547 cm-en mérték, ami 7 cm-re van a valaha mért legmagasabb, 554 cm-es szinttől (amit 2014. 09. 15-én regisztráltak). Vasárnap már önkéntesek dolgoztak a töltéseken, és zsákoltak, készülve a folyó tetőzésére.

Fotó: Tótszerdahely község önkormányzata

Közben a Dráván is elkezdett emelkedni a vízszint: Őrtilosnál már a valaha mért legnagyobb érték felett van a vízállás. A 476 cm-es, 1972-ben keletkezett rekord lett átadva az utókornak, 493 cm-en történt meg a tetőzés, most gyenge apadás tapasztalható. Barcsnál 379 cm-t regisztráltak, ami még jócskán elmarad a maximumtól (618 cm), de az előrejelzések szerint akár az 590 cm-t is elérheti a vízállás.

Fotó: Koós Csaba, Barcs polgármestere

A távlati kilátások viszonylag jók: mivel további jelentős esőzés nem várható, ezért az árhullám valószínűleg a hétvégéig levonul, és visszatér minden a régi kerékvágásba. Addig azonban a folyamatos készültségek érvényben maradnak, és a zalai falvak után most a somogyi, illetve baranyai területeket kell akár zsákolásokkal is megvédeni.