A meteorológiai tél első napján, vagyis december elsején egy mediterrán ciklon éri el térségünket. Ez önmagában még nem is lenne nagy horderejű hír, azonban az utána következő történések teszik még érdekesebbé időjárásunkat. Az egyik vezető időjárási modell, az ECMWF álmodott egy nagyot, és jelentős hómennyiséggel számol a hét végére. Nagy a bizonytalanság, azonban a ciklon mozgása, áramlási rendszere, és a hőmérsékleti tényezők tényleg a tél érkezésével kecsegtetnek.

Jelenlegi helyzetkép

Épp a cikk megírása idején hagyta el az éjszaka érkezett mediterrán ciklon csapadékzónája a térségünket. Az esti óráktól nyugat felől felszakadozik a felhőzet, ami esélyt teremt egy hideg éjszakára, -1 és -4 °C közötti minimumok várhatóak. Szerdán még nem lesz számottevő változás sem az égképben, sem a hőmérsékletben, azonban csütörtöktől beindulnak az események.

Jelenlegi légnyomás helyzetkép Európában

Újabb mediterrán ciklon érkezik

Csütörtökön az esti órákban már látszódni fog annak a mediterrán ciklonnak a kirajzolódása, ami a változást hozza. Előoldali áramlásában melegebb levegő fog érkezni, azonban a néhány helyütt feltüntetett 20 °C helyett 11-13 maximumok várhatóak, azok is inkább a délebbi térségekben.

Pénteken aztán megérkezik a légörvény, ami kifejti hatását: kiadós csapadékhullás kezdődik az egész Dunántúlon. Itt tartjuk fontosnak megjegyezni: az alább leírt forgatókönyv az ECMWF modell számításai szerint történne, más modellek más kimeneteket is jósolnak.

Ami biztos, hogy jelentős csapadék várható, a délutáni órákig biztosan esővel. Ahogy a ciklon hátoldalára kerülünk, úgy nyomul be a hideg levegő, és átmenetileg ónos esőre kell számítani. Estétől jöhet a havazás, amely akár 9-10 cm friss havat ígér.

ECMWF modell hóvastagság előrejelzése december 2. reggelre

A folytatásban pedig érkezhet a hidegpárna-jelenség, anticiklon telepedik ránk, és „beragasztja” a hideg levegőt térségünkben. Hajnalban akár -8, -9 °C is lehet.

Mit mond a GFS?

A másik nagyobb modell, a GFS csak szombaton adná a havazást, azt is csak a délutáni órákban. Itt kevesebb mennyiség lenne, viszont előre vetíti a Mikulás havas érkezését, 4-5 cm további friss hóval. Az ő esetében cudarabb idő lenne: akár -13 °C-ig is lecsökkenhet az éjszakai hőmérséklet.

Mit mond a többi modell?

A többi modell még bizonytalan a csapadékot illetően, és vagy nem, vagy más pályán hozza be a mediciklont. Az ICON például még semmit nem jelez, viszont – hogy egy extrém ellenpélda is legyen – a GEM majdnem 40 cm havat hozna Zala megyére.