Egy peremhullám hatására labilis légtömegek érik el térségünket az esti órákban, amelyből zivatarok alakulnak ki, jelentős mennyiségű csapadék is eshet, és károkozó jelenségek sem lesznek kizártak. Most az estével kapcsolatos elemzést, és esélylatolgatást olvashatják alább.

Kontinensünk időjárását több légörvény áramlása határozza meg jelen pillanatban: egy ciklon északról, egy anticiklon nyugat/délnyugat felől, valamint egy kelet/északkelet elhelyezkedésű alacsony nyomású örvény, amely egy frontrendszert alkot (1. ábra). A közép-európai térség viszont amolyan „senki földje”-ként működik, és az előbb említett rendszer mentén úgynevezett peremhullámok alakulnak ki, amelyek az éjszakai zivatarok fő kialakító tényezői lesznek.

1. ábra: Frontrendszer elhelyezkedése Európában – forrás met.hu

Az esemény menete

A délutáni óráktól északnyugat felől kezdjük majd tapasztalni az alacsony szintű felhőzet megvastagodását. Késő délután, illetve este pedig már megjelennek az első zivatarok is, amelyek az előzetes várakozás szerint rendszerbe fognak állni, és úgy fognak átrobogni térségeinken. A heves események azonban inkább a késő esti, és éjszakai órákban fognak lezajlani, amelyre a meteorológiai szolgálat már előzetesen fel is hívta a figyelmet (2. ábra).

2. ábra: Zivatarra és felhőszakadásra is másodfokú riasztást adott ki az OMSZ mindkét, általunk figyelemmel kísért megyére is

A másodfokú figyelmeztetés zivatar esetében annyit takar, hogy a villámlások mellett fő veszélyforrást jelenthet a viharos kifutószél és a jégeső is. A felhőszakadás másodfokú jelzése pedig a rövid idő alatt lehulló csapadék intenzitását jelöli, ami 50 mm-t meghaladó mennyiség is lehet.

A szupercella.hu által közzétett modellfutások alapján találhatunk még információkat az esti eseményekkel kapcsolatban. Aki szorgalmas, a különböző paramétereket, amelyek a zivatarok kialakulásához szükségesek (pl. CAPE, LI, szélnyírás, relatív nedvesség), egyenként kikeresheti, és látszódik, hogy a feltételek bizony adottak lesznek. De a 3. ábrán amolyan összefoglaló jelleggel a zivatar hevességét látjuk ábrázolva, ami elég komoly látványt nyújt még a laikusoknak is. A 4-es ábrán pedig a már rég nem emlegetett Estofex riasztását láthatjuk, akik szintén másodfokúnak jelölték meg az esti rendszert.

3. ábra: zivatar valószínűségi ábrázolása, forrás: szupercella.hu
4. ábra: az Estofex vihar-előrejelzése, forrás: estofex.org

Természetesen ilyenkor a legfontosabb kérdések egyike, hogy lesz-e károkozó jelenség? Jelen pillanatban sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy nagy esély mutatkozik rá, de hogy melyik régióban, azt egyelőre nem tudjuk megjósolni. Az OMSZ riasztása mindkét megyét beteríti, azonban ha a modellfutásokat tekintjük, akkor Zala déli része, és Somogy délnyugati régiói esélyesek hevesebb eseményekre. A másik, ami elő szokott még fordulni, hogy mennyi eső lesz? Nos, az ECMWF modell legfrissebb számításai (5. ábra) azt mutatják, hogy a több csapadék inkább Somogy déli részén fog hullni, de mivel a kialakuló felhőszakadások lokálisan sokkal több esőt eredményeznek, ezért ezt sem tudjuk teljes bizonyossággal megválaszolni. A tapasztalatok és a számítások alapján a határ menti települések kaphatnak nagyobb mennyiséget.

5. ábra: 24 órás csapadékmennyiség 06.22 8:00-tól 06.23 8:00-ig – forrás: meteologix.com

A folytatás

Még pár napig stagnálni fog időjárásunk, viszont a záporok, zivatarok megjelenése lecsökken, és fokozatosan anticiklonális hatás fog érvényesülni. A jövő héttől azonban egy nagyobb hőhullám berobbanása várható, és a jövő hét közepétől nem kizárt 35 °C, vagy afeletti csúcsértékek regisztrálása sem. 2

Az esti órákban ha naprakész információt szeretnének látni a környék időjárásának alakulásáról, kattintsanak a Percről percre rovatunkra, ahol folyamatos frissítéseket teszünk közzé!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük