Szerdán egy (vélhetően) szerverhiba miatt nem sikerült a vasárnapi mediterrán ciklonról egy előrejelző cikket írni, de ahogy a közvetlen környezetemben élők szokták mondani: ez egy jel volt… a szerdai modellfutások számításai merőben más időjárási helyzetképet vázoltak fel, mint amit most tapasztalunk, de nem spoilerezünk, minden kiderül a cikk végén!

A jelenlegi időjárási helyzetképet mindenki látja az ablakból: egy mediterrán ciklon érkezése jelentős mennyiségű esőt okoz(ott), és megvan rá az esély, hogy az éjszakai órákban akár vegyes halmazállapotú csapadék is hulljon. De sem megmaradó hóra, sem látványhavazásra nincs esély – megjegyzem, síkvidéken, ugyanis a Mecsekben akár kisebb lepel kialakulhat. Ezzel együtt hidegfront is érkezik, amely télies fordulatot a hétvégén fog hozni.

Légnyomás és radarábrázolás 2021. december 2-án, 14:00-kor (forrás: windy.com)

A ciklon hátoldalán tehát hidegebb levegő érkezik, amely 3-5 °C-os maximumokat fog eredményezni, vasárnapig több-kevesebb napsütéssel, és a szél sem lesz egetverően erős. Vasárnap azonban egy alacsony nyomású légörvényből úgymond leválik egy darab, ami mediterrán ciklonná alakul, és hasonló pályán mozogva, mint csütörtöki „testvére”, célba veszi térségünket. Ennél a jelenségnél főleg a Dunántúl lesz érdekelt, a keleti országrész nem igazán fog kapni belőle – de mint tudjuk, mediterrán ciklon esetén hiba lenne ezt kész tényként kezelni.

Természetesen a jelentős mennyiségű csapadék borítékolható, de mi fog esni? Nos, eső biztosan. A nap első felében mindenképp folyékony halmazállapotú csapadék várható, 20 mm körüli mennyiségben, záporszerű esőzésként, tehát nem az a tipikus csendes eső érkezik… Alább látható az ICON és az ECMWF modell csapadékösszegzése december 5-re:

2021. december 5. 22:00-ig várható csapadékmennyiség, ECMWF modell számításai szerint (forrás: meteologix.com)
2021. december 5. 22:00-ig várható csapadékmennyiség, ICON modell számításai szerint (forrás: meteologix.com)

És a nagy kérdés: hóval érkezik-e a Mikulás? Sajnos, jelen állás szerint nem. Drasztikusan változtak a modellfutások, és a nagyok közül egyedül a GFS tart ki a havas „befejezés” mellett, de már ők is gyengítettek. Az alábbi 2 ábrán továbbra is az ECMWF és az ICON számításait vesszük alapul:

2021. december 5. 22:00-ig várható hómennyiség cm-ben, ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)
2021. december 5. 22:00-ig várható hómennyiség cm-ben, ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)

A jövőkép továbbra is tartogat némi bizonytalanságot, azonban távolabbra nézve nem biztos, hogy téliesre fordul az időjárásunk – a hőmérsékleti értékeket kivéve. Ugyanis a hajnali fagyok állandósulhatnak, és ismét szerephez juthat a köd is. Változás talán a következő hét második felére jöhet, de a jelenlegi számításokat elnézve nem negatív, hanem sokkal inkább pozitív irányban. De addig sok víz le fog folyni a Murán…


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük