A hétvégén újra kellemes hőmérsékleti értékeknek örülhetünk, azonban az örömbe üröm is vegyül: főleg szombaton zivatarok alakulhatnak ki, és vasárnapra is kell futó záporokra számítanunk. Hétvégi előrejelzésünk következik.

Szombati zivatarok

Ahogy előrejelzésünk mutatta, a pénteki nap folyamán érdemi dolgokra nem kell számítanunk. Viszont az éjszaka folyamán megnövekszik a felhőzet, és főleg Somogy északi részén esőre, záporra van kilátás. A változékony idő folytatódik a nap további részében is, azonban az izgalmakat adó események a déli óráktól kezdődnek. Ekkor többfelé megindul a gomolyfelhő-képződés, és kialakulhatnak záporok, illetve zivatarok. Több kisebb cella kreálódhat, azonban még nem kell a nyárra jellemző zivatarláncokra gondolni, ezek ún. egycellás zivatarok lesznek, tevékenységük kb. 1-1,5 óráig tarhat.

Radarkép a lehetséges zivatarok kialakulásával, Somogy és Zala megyében, április 29-én.
Radar előrejelzés 04.29-re. Forrás: meteologix.com

Az esti időszakban pedig a határ menti térségeknek kell égzengésre felkészülniük, ami akár éjszakába is nyúlhat. 7-10 °C minimum-, és 18-22 °C maximum hőmérséklet várható. Az össz csapadék mennyiség 3-8 mm között mozoghat.

Záporos vasárnap

Éjszakára megnyugszik a légkör, reggelre a kelet-somogyi térségben köd is képződhet. Napközben újra kell esőre számítani a megnövekedett felhőzetből, azonban zivatartevékenység már kevésbé valószínű. Elszórt záporok lesznek, 2-3 mm összmennyiséggel. A gyenge hidegfronti hatás miatt a hőmérsékleti értékek 17-19 °C körül fognak mozogni, 9-12 °C minimum hőmérséklet mellett.

A munka ünnepe – amit mindig elmos az eső…

… azonban ebben az évben erre nem kell számítani. Egy anticiklon blokkoló hatása miatt az olasz térségben örvénylő ciklon csapadéktömbje nem ér el minket, így a hétfői napunk a délnyugati határszél kivételével száraz(abb) lesz. 8-11 °C lesz a minimum, és 18-20 °C lesz a maximum hőmérséklet.

A későbbiekben egy kisebb lehűlés kezd körvonalazódni, viszont korántsem biztos, hogy mindez esővel fog érkezni. Többnyire változóan felhős időt jeleznek a modellek, és 14-17 °C maximum hőmérsékletet, amely ismételten a hétvégétől fog pozitív irányban változni.