A hét közepétől elkezdődött változékony idő folytatódni fog a hétvégén, és jelenlegi számítások szerint a jövő hét közepéig kitart. Addig nem várható érdemi változás, onnantól pedig végre élvezhetjük az igazi tavaszt.

Bár a hőmérséklet csak 1-2 °C-kal van az átlag alatt, az enyhe télutó és március első napjai után nem ezt vártuk az időjárástól – legalábbis hőmérsékleti szempontból. Ennek a szeszélyes időnek az oka az áthaladó frontrendszerekben keresendő, amelyből mostanában sem volt hiány. Tőlünk északkeletre egy nagy kiterjedésű anticiklon terül el, ami gyökeres változást nem hoz időjárásunkban, mégis nagy szerepe lehet az elkövetkezendő napok alakulásában.

Ez a magasnyomású légörvény elkezd terjeszkedni nyugati irányba, de a kontinens belsejéig nem fog lelógni, elősegítve a ciklonális hatásokat és időnként a labilis légtömegek kialakulását a térségünkben.

Ennek hatására továbbra is kell csapadékra számítani, azonban ez ismételten záporszerű lesz, tehát nem kiterjedt tömbökről kell beszélnünk. Az alábbi animáción látszik, ahogy ezek a gócok áthaladnak térségeinken, kisebb-nagyobb öntözést okozva. Elszórtan zivatar is várható, elsősorban szombaton és vasárnap.

Radarkép előrejelzés 04.16-04.19 között

A hőmérsékleti értékek sem fognak hirtelen kiugrani, köszönhetően egy hidegfrontnak, ami csak megközelít bennünket, de közvetetten hatást fog gyakorolni az időjárásunkra. Az észak-magyarországi térségek ebből többet fognak tapasztalni, de nekünk egyelőre csak felhős idő, és elszórt zápor várható.

850 hPa-s (1500 m magasságban mért) hőmérsékleti értékek 04.15-04.21 között

Annyi jó hírrel azonban szolgálhatunk, hogy ez a változékonyság a jövő hét végére megszűnik, és végre esőmentes hétvégét fogunk tapasztalni, így ki lehet mozdulni a szabadba is.