Most már szinte 100%-os bizonyossággal állítható, hogy a napokban tapasztalt állapotok elmúlnak, és helyüket változékonyabb idő veszi át, és nedves légtömegek érkeznek. Abból a szempontból fellélegezhetünk, hogy elmúlik a szárazság, de a károkozó fagyok érkezése – illetve érkezésének valószínűsége – miatt még nem lélegezhetünk fel.

Térségünk időjárását – és szinte fél Európáét – egy magasnyomású légörvény határozza meg. Mi nem igazán panaszkodhatunk, mivel szinte berobbant a tavasz, és 20 °C körüli értékeket mérhetünk napok óta. A problémát az anticiklon jellegéből adódóan a csapadék hiánya okozza, a mezőgazdasági gondok mellett a tűzesetek is megszaporodtak, így nem véletlenül várjuk, hogy essen végre az eső.

Március 27-i nyomástérkép előrejelzés Európára. A narancssárga-halványsárga részek a magasnyomású légörvény területeit jelölik. (forrás: meteociel.fr)

Szerdára ez a légörvény feloszlik felettünk, és helyét egy ciklon veszi át, amely eleinte csak gyengébb lehűlést okoz, a hét vége felé azonban már jelentős eső is eshet, és a nyomástérképen látható, hogy az utánpótlás szorosan a nyomában van.

Szombatra érkező ciklon ábrázolása a nyomás-előrejelzésen. A sötétkék-világoskék részek a ciklon területeit jelölik (forrás: meteociel.fr)

Szombaton aztán lehűlés érkezik, de a mértéke nem lesz olyan erős, mint amilyennek először látszott. Mivel nem sarkvidéki hidegbetörésről beszélünk, ezért csak mérsékelten éri el térségünket, és nagy az esély arra, hogy fagyni sem fog, illetve maximum gyenge fagyok fordulhatnak elő. Ezzel a kijelentéssel persze vigyázni kell, hiszen kb. 190 órával előrébb beszélünk, amiben nagy még a bizonytalansági faktor.

Hideg levegő beáramlásának ábrázolása GFS modellen (forrás: meteociel.fr)

Végezetül a csapadék mennyiségéről is essen szó. Több napos esőzésről fogunk beszélni, és úgy tűnik, hogy a hétvégi alkalom lesz intenzívebb, ekkor 10 mm feletti mennyiség is lehullhat. Összességében 30-35 mm várható hétfőig, amit a 3 modell adatain alább szemléltetünk is.

Összcsapadék-mennyiség április 4-ig ECMWF modell alapján (forrás: wetterzentrale.de)
Összcsapadék-mennyiség április 4-ig GEM modell alapján (forrás: wetterzentrale.de)
Összcsapadék-mennyiség április 4-ig GFS modell alapján (forrás: wetterzentrale.de)

A felbontás miatt nem igazán látszik az országhatár, ezért bekereteztük Magyarországon, ezen a részen a Dunántúl látható egyébként. A modellek az alábbi értékeket számították:

  • ECMWF: 21-40 mm között
  • GEM: 25-35 mm között
  • GFS: 25-30 mm között

Úgy tűnik tehát, hogy április már az első napjaiban bemutatja, miért is kapta a „szeszélyes” becenevet, azonban most ennek inkább örülünk mint sem bosszankodunk. Persze nyilvánvaló, hogy a többség inkább a meleg, eseménytelen időt szereti, de ne felejtsük, hogy élettani szempontból fontos az efféle változékonyság is. A hétköznapi ember szavaival summázva: mindegy mi jön, csak fagy ne legyen!

Kategóriák: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük