A pusztító törökországi földrengés óta sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a szeizmikus tevékenységeknek akár a médiában, akár a hétköznapi emberek dialógjaiban, különösen, ha az az élőhelyünk környékén alakul ki. Nos, a mai nap 2 földmozgást észlelhettünk, az egyik Romániában, a másik pedig Horvátországban pattant ki.

Persze az „észlelhettünk” megállapítás konkrétan a mi térségünkre nem feltétlenül helytálló, mivel a romániai földrengést csak délkeleten érezték, a horvát földrengésről pedig csak a műszerek által tudunk, ugyanis senki sem tapasztalt szeizmikus tevékenységet határon innen.

Romániában helyi idő szerint 16:58-kor pattant ki egy 5-ös magnitúdójú földrengés, amelynek az epicentruma 10 km-es mélység körül lehetett, a felszínen pedig Zsílvásárhelytől 20 kilométernyire északra fekvő Plosnita község közelében határozható meg a középpontja.

Károkról egyelőre nem érkezett jelentés, és személyi sérülés sem történt. A földmozgást 2 utórengés követte: az egyik 3,0, a másik 2,4-es erősségű volt.

Romániában ezen a környéken viszonylag gyakran fordulnak elő rengések, köszönhetően a Kárpátok kanyarulatában fekvő Vrancea térség szeizmikus aktivitása miatt. Bár a környéken mostanában ekkora erősségű rengésre nem volt példa, nem szabad elfelejtenünk, hogy évszázadonként 1-2 nagyobb földmozgás előfordul a térségben, gondoljunk csak az 1977-es bukaresti rengésre, ahol több, mint 1400 halálos áldozat is volt.

Néhány észlelő eképp írta le tapasztalatait:

  • „ültem a székemen, amikor is elkezdtem érezni, hogy imbolygok. Azt hittem, szédülök, de amikor ránéztem a vizes palackra, ami eldőlt, akkor realizáltam, hogy földrengés van. A ház ide-oda himbálózott, a török események után nagyon megijedtem…” (Szerbia)
  • „azt hittem, megszédültem egy pillanatra, de ez nem olyan mozgás volt. A lakásban levő virágcserepek elmozdultak helyükről” (Cluj Napoca)
  • „egy régi típusú házban lakom, jól meg van erősítve betonacéllal, ezért a rengést olyan erősen nem lehetett érezni, az ajtók viszont erősen rázkódtak” (Temesvár)
A romániai rengés ábrázolása szeizmográffal

A másik szomszédunkban – amely környékünkhöz inkább köthető – , Horvátországban pedig Sisak térségében pattant ki egy 4,0-ás magnitúdójú földrengés. Helyi idő szerint 16:18-kor alakult ki, a romániaihoz hasonlóan itt is 10 km mélységben, utórengés nélkül. Károkról itt sem érkezett jelentés, az észlelők beszámolói alapján egy mély dübörgést és viszonylag közepes erősségű rázkódást éreztek 5-10 másodperc időtartamig.

A horvátországi rengés ábrázolása szeizmográffal