Természetes és izgalmas érdeklődés övezi az időjárást, különösen amikor olyan események várhatók, mint egy hidegfront érkezése. Pénteken ismételten fordulatos időjárási változásokra számíthatunk, ahogy egy hidegfront közeledik, és vele együtt heves viharok is a láthatáron vannak. Az ilyen típusú időjárási jelenségek mindig érdekesek, de fontos is tájékozottnak lennünk róluk, hogy megfelelően felkészülhessünk. Ez a bejegyzés az elkövetkező hidegfront hatásait és a várható viharokat veszi górcső alá, segítve ezzel abban, hogy megértsük, mire számíthatunk és hogyan készülhetünk fel a viharokkal járó kihívásokra.

Jelenlegi helyzetkép

Jelen pillanatban eseménytelen időjárási helyzetnek vagyunk a tanúi, ugyanis száraz, és meleg levegő áramlott be térségünkbe, igazi nyárias hőmérsékletet biztosítva. A kontinens nyugati partjainál azonban ott van már egy hullámzó frontrendszer, amely a hét végére zavart kelthet időjárásunkban, gyökeres változást okozva. Addig az időtartamig 30 °C feletti maximumok és 20 °C körüli minimumok jellemezhetik az időjárásunkat, szerdán és csütörtökön 1-1 futó záporral, esetleg zivatarral fűszerezve.

Országos Meteorológiai Szolgálat fronttérképe 2023. június 19-én.

A változás

A változás maga hidegfront formájában ér majd térségünkre. Alapesetben ezzel kapcsolatban semmi újdonság nincs, érte már el bőven hasonló képződmény a környéket. Az izgalmasabb dolgokat a zivatar képződésének előfeltételeinél kell keresni, mivel ott olyan kiugró értékek szerepelnek, amelyek szokatlanok ebben a régióban. Ennek az egyik ilyen eleme a CAPE érték. Ez egy rövidítés, amely csúnya szavakkal „hozzáférhető konvektív potencionális energia” értelmezést takar (angolul tudók kedvéért Convective Available Potencial Energy). Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb az esély záporok, zivatarok kialakulására. Amikor ez az érték 1000 J/kg fölé megy, akkor már zivatarra kell számítani (persze csak akkor, ha a többi feltétel is teljesül). Na most, ez az érték az elkövetkezendő napokban ennek a többszörösére fog nőni, azonban a nagy bizonytalanság miatt még konkrét dolgot nem tudunk említeni.

A legszerényebben az ICON, míg a legvérmesebben az UKMO modell adja elő önmagát.

Heves viharok

Mindenképp meg kell említeni a magas CAPE-értékekből következtethető heves viharok esélyét. Ahogy közelednek a napok, úgy tudunk egyre jobban pontosítani, jelenleg a várható időjárás a következő lesz:

  • pénteken a déli óráktól északnyugat felől erősödik meg a felhőzet, és zivatarokra, esetlegesen felhőszakadásra és jégesőre is számítani kell
  • délkelet felé haladva veszíteni fog majd az erejéből, viszont az esti órákig további cellák is kialakulhatnak, amelyek késő estig velünk lesznek
  • szombaton már hátoldali áramlás lesz, ami erős, helyenként viharos széllel párosul, a hőmérsékleti értékek 22-25 °C közelében lesznek
  • pár napig ez az idő állandósul, utána fokozatos melegedés kezdődik és jövő csütörtöktől ismét 30 °C körüli maximumoknak örvendhetünk.
Zivatar készülődik június 11-én, Porrogszentkirály térségében. Fotó: László Zsolt

Kedves Olvasóinktól mindenképp azt kérjük, hogy kövessék figyelemmel az elkövetkezendő napok híreit, hogy időben informálódjanak a közelgő front hevességéről! Mivel ez egy eléggé szokatlan, de mindezek mellett elég veszélyes felállás, ezért mi is naponta frissíteni fogunk, de még ennyi nap távlatából is óvatosságra intünk mindenkit!