A múlt heti mediterrán ciklon érkezése előtt nagyon sok kérdőjel volt, és napról napra változott a csapadék mennyisége és halmazállapota is. Most, amikor is délnyugat felől egy csapadékzóna közelít, teljes biztonsággal kijelenthetjük, hogy bizony hóról, és jelentős mennyiségről lesz szó. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk a szükséges információkat, és kielemezzük az előttünk álló helyzetet.

Esős kezdet, de lesz itt minden

Már kedden reggel ízelítőt kaptunk az időjárás szeszélyeiből: volt eső, ónos eső, fagyott eső, és hószállingózás is. A jelen állapot szerint a délután folyamán eső fog esni, viszont 18:00 környékén indul meg a halmazállapot-változás. Itt még nem egyértelmű a helyzet, néhány modell ónos esőt vár először, ami havas esőbe, majd havazásba vált át, mások pedig havas eső-havazás átváltást vízionálnak.

A havazás kezdete

A fentebb említett időpont után aztán nyugat felől egyre inkább a havazás fog dominálni. 0-1 óra között pedig mindkét megyénkben szilárd halmazállapotú csapadék hullhat. Közepes intenzitással fog esni, és reggelre Somogyban 2-5 cm, Zalában 5-10 cm friss hó várható. Azonban ezzel még nincs vége a történetnek, mivel a havazás napközben sem hagy alább, és további mennyiségek várhatóak. A modellek 15 cm körüli hóvastagsággal kalkulálnak, de a területi eloszlásuk bizonytalan. Legnagyobb eséllyel Somogy keleti/északkeleti részén várható a legtöbb hó, ahogy az az OMSZ egyik térképén is látszik.

Apropó, OMSZ! A meterológiai szolgálat Veszprém vármegyére narancs riasztást adott ki, a mi megyéink elsőfokú figyelmeztetésben részesültek.

Nem kell tartósan megmaradó hórétegre számítani

Az elkövetkezendő napokban 3-5 °C körüli maximumokra, és viszonylag gyenge (-2, -3 °C) körüli fagyokra kell számítanunk, így a leesett hómennyiség nem sokáig marad velünk. Ráadásul december 11-től melegedés kezdődhet, így addigra a foltokban megmaradó hó is el fog tűnni.

Fehér Karácsonyról pedig egyelőre ne beszéljünk. Aki ezt biztosra megmondja, hazudik 🙂