Az elmúlt pár napban a modellfutások tekintetében ide-oda pattogott a labda, hogy vajon milyen időjárási jelenségek várhatóak, és hogy hol (utóbbi még mindig kérdőjeles). Most, hogy körvonalazódik, elmondható, hogy ismét heves jelenségeknek leszünk elszenvedői. Egy hullámzó frontrendszer érkezik, amely többek között zivatarokat, felhőszakadást, és jégesőt is okoz. Mutatjuk, mire készüljünk!

Nyugatot már megoldotta

Nyugat-, és Közép-Európában is felfejlődött ez a rendszer – valahogy úgy érezzük, hogy a rendszer szó egy kicsit még kevés is arra a pusztításra, ami most történik arrafelé. A cikk írásának idejében Németországot kerítette hatalmába egy hatalmas tömb, előtte nem sokkal Franciaországban pusztított a vihar teniszlabda méretű jéggel, egy szóval, volt történés. Az Estofex viharjelző rendszere a legnagyobb, 3-as fokú riasztást adta ki, amelyben az orkán erejű széllökésre, valamint a nagyméretű jég lehetőségére adták ki figyelmeztetésüket.

A folytatásban térségünket is elérheti a rendszer, károkozó eseményeket is okozva, amelynek részleteit folyamatosan közölni fogjuk.

Várható kimenetek

Az már egyértelműen megállapítható, hogy a zivatarok 2 hullámban „támadhatnak”: az első időpont csütörtök, a hajnali órákban ahol Zala északabbi területei lehetnek érintettek leginkább; a második pedig a délutáni időszak – nevezetesen 15 óra után, amikor is nyugat felől zivatarrendszer érkezhet, ami akár szupercellává is felerősödhet. Ez mindkét általunk felügyelt megyét is érinti, sőt, országos lefedettsége is lehet.

Egy modell a sok közül: a SWISS HD 4×4 radar-előrejelzése

És akkor bővebben, hogy mi várható:

  • zivatarok –> heves zivatarrendszerek, akár szupercellák is előfordulhatnak
  • felhőszakadás –> egyes területeken rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat, ami szélsőséges esetekben villámárvizeket is eredményezhet
  • viharos/orkán erejű széllökés
  • jégeső, nagyméretű jéggel.

Az előzetes számítások azt mutatják, hogy bizony a június 23-i eseménynél jóval hevesebb jelenség(ek)kel kell majd megküzdenünk, és bizony a délutáni órákban pusztító viharok is lehetnek.

Alábbi képen az ESSL vihar-, és jégeső előrejelző rendszere található. Sajnos, ahogy az ábra is mutatja, 80%-ban fel kell készülnünk 2 cm átmérőjű jégre, sőt, közel 40% esélyt ad akár nagyobb (5 cm) méretre is. A sárgával jelölt területek a villámlás sűrűségét jelzik.

Mindenképp pusztítani fog?

Ahogy azt szokták mondani: az időjárás a műsorváltozás jogát fenntartja. Az előzetes, figyelmeztető előrejelzések ezt vetítik előre, azonban az adott napon a modellek figyelése helyett inkább a radar-, és műholdképre kell összpontosítanunk. Amennyire lehet, figyelni fogunk, és időben felhívjuk mindenki figyelmét a közelgő veszélyekre. Még mindig óriási a bizonytalanság, de jobb inkább a rosszabb forgatókönyvre felkészülni, mintsem felkészületlenül várni a viharokat. Mi itt leszünk, és közvetítünk!

Borítókép: Hermann Kornél, Balatonlelléről