Legalábbis a hétvégét. A mostani változékony, csapadékkal tarkított időjárást felváltja a nyugodt, eseménymentes, napsütéses idő. Hőmérséklet szempontjából viszont már nem leszünk ilyen pozitívak, hiszen észak-északkelet felől szó szerint leszakad a hideg, és keményebb fagyok akár 2 hétig is velünk maradhatnak.

Az előző napjaink, heteink időjárását több frontrendszer határozta meg, ennélfogva változékony, csapadékos időnek voltunk tanúi. Volt eső, havazás, és nem egy esetben jelentős mennyiséget regisztráltunk – havi szinten több, mint 100 mm csapadék hullott. A legutóbbi ciklon kelet felé tolódása (majd ennek hátoldali áramlása) és egy nyugat felől terjeszkedő magasnyomású rendszer lesz az okozója az elkövetkezendő napok változásainak.

Légnyomástérkép 2023. február 4-re

Ezen a térképen még nem is tudjuk igazán figyelemmel kísérni a hidegleszakadás helyzetét, és térképét, azonban a 2. ábrán található animáció választ ad a kérdéseinkre. Ebből tisztán látható, hogy az északkeleti térségben felhalmozódó szibériai hideg leáramlik, és nem csak térségünkbe, hanem kontinensünk középső része is ennek a légtömegnek a hatása alá fog kerülni.

2. ábra: 850 hPa-s (kb 1500 m magasságban mért) hőmérséklet előrejelzés 2023. február 8-ig

A fentebb említett áramlási „együttállásoknak” egy igazán hátrányos következményét szombaton tapasztalhatjuk: az időjárási helyzet következtében szeles időben lesz részünk, ami akár 60-70 km/órás átlagszelet is produkálhat térségünkben (3. ábra – bal oldali kép), szélsőséges esetekben a széllökések akár a 100 km/órás sebességet is elérhetik, akár meg is haladhatják (jobb oldali kép – 4. ábra).

Mivel magasnyomású rendszerről van szó, ezért az időjárási modellek között nincs jelentős eltérés, így kijelenthető, hogy elég nagy százalékban ez az időjárási helyzet fog megvalósulni, és az előttünk álló napokon dideregni fogunk. A február 8. utáni helyzetképek között már van bizonytalanság, viszont a következő hétvégéig felesleges is a különbségeket boncolgatni, hiszen addig rengeteg körülmény változhat, módosulhat. Most nem lesz más dolgunk, mint átvészelni ezt a viszonylag hideg időjárást.

Cikkben szereplő képek forrása: meteologix.com
Borítókép: Vörös Kristóf