Földünk legfontosabb anyagának világnapját minden év március 22-én ünnepeljük. Életünk nélkülözhetetlen forrásával kapcsolatban már számos esetben kongatták a vészharangokat, és nem győzik hangsúlyozni, hogy a megfelelő időben megfelelő cselekedet(ek)re van szükség, hogy vizeinket megőrizzük. Hisz’ ez sem kifogyhatatlan.

Folyamatosan olvassuk, hogy víz nélkül nincs élet, viszont a laikus ember joggal kérdezi: miért féltjük ennyire a készleteinket, ha Földünk több, mint 2/3-a víz? Hát csupán azért, mert az összmennyiség kb. 2,5 %-a édesvíz, vagyis közvetlen módon ezt a készletet használhatjuk fel szükségleteink kielégítésére. Azonban ezeknek az elérhetősége a klímaváltozás és a környezetszennyezés miatt folyamatosan csökken, ezért is hangsúlyozzák a szakemberek a környezetvédelem fontosságát.

A víz világnapját, mint dátumot 1992-ben határozták meg egy ENSZ közgyűlésen, és először 1993-ban tartották meg. Azóta folyamatosan különböző jelmondatokkal hangsúlyozzák az aktuális év mondanivalóját, amellyel megpróbálják közelebb hozni az emberiséget a kitűzött célokhoz. 2004 óta az alábbi jelmondatok hangzottak el:

2004Víz és katasztrófa
2005Víz az életért
2006Víz és kultúra
2007Küzdelem a vízhiánnyal
2008Víz, Egészség, Élet
2009Határon átfolyó vizek. Közös lehetőségek
2010Tiszta vizet az egészséges világért
2011Víz a városokért
2012A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk
2013Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz!
2014Víz és energia
2015Víz és fenntartható fejlődés
2016Vizek és mesterségek
2017Szennyvizek? Tiszta vizet!
2018Védd természetesen!
2019Vizet mindenkinek!
2020Mindenkinek van feladata
2021A víz érték! Becsüld meg!
2022Láthatóvá tenni a láthatatlant

2023-ban a „sürgetett változás” jelmondatot választották, amely a vizvilágnap.hu leírása szerint „Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban„.

Sajnos a mai ember természetesnek veszi, hogy az ivóvíz bármikor, és bármilyen mennyiségben rendelkezésre áll. Sokszor használjuk indokolatlanul, pazaroljuk, amivel nem csak, hogy csökkentjük a készletet, hanem még szennyezzük is. Magyarországon egyre jobban odafigyelünk a környezettudatosságra, és ezen az úton kell tovább haladnunk, hogy a megfelelő módon védjük vizeinket, és ezáltal bolygónkat is.

Ezen a napon álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, mi mindent jelent nekünk ez az energiaforrás, ami nem csupán egy anyag, hanem az élet jelképe. És egy mondás szerint: a vizet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsönbe!

Kategóriák: Hírek