Talán tovább nem is kéne folytatni a költeményt, hiszen most nem a szépség fog dominálni az elkövetkezendő napokban. Meghatározó fordulat fog következni, és nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a következő szép idő majd csak jövő tavasszal érkezik el (kivéve persze ha megint 15-20 °C-os Karácsonyunk lesz…)

Jelen pillanatban a tőlünk északnyugatra levő ciklon és a tőlünk keletre lévő anticiklon határozza meg az időjárásunkat. Áramlásuk következtében melegebb levegő jutott be térségünkbe, ami egy nagyon szép hétvégét és hétkezdetet okozott, ám közel a változás szele.

Légnyomás-helyzetkép október 4-én (forrás: meteociel.fr)

Egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, amelyből egy mediterrán ciklon válik le, és nagy hatással lesz időjárásunkra. Emiatt szerdán többfelé fordulhat elő zápor, esetlegesen zivatar, és lehűlés kezdődik. Olyannyira, hogy csütörtökön már közelebb leszünk a 10 °C-hoz, mint a 20 °C-hoz. Ráadásul a hátoldali áramlás következtében feltámad az északi szél, így hőérzetünket tovább fogja rontani.

Geopotenciál anomália térkép. Az ábrán látszik, hogy 3 nap alatt gyökeresen meg fog változni az időjárásunk (forrás: meteociel.fr)

A csapadék mennyisége egyelőre kérdőjeles, azt azonban megállapíthatjuk: sok lesz. Zalaegerszeg, Kaposvár és Csurgó csapadékmennyiségét hasonlítottuk össze péntekig, az alább látható ábrákon. Mivel összeáramlás is lehet a térségben, ezért még az is valószínűsíthető, hogy ennél akár 10-20 mm-rel is több fog esni. Viszont – mivel mediciklonról van szó – az is előfordulhat, hogy ennek a töredéke fog csak hullni, de a 20 mm-es minimum határt nyugodtan meghúzhatjuk.

Csapadékmennyiség október 8-ig, Csurgó térségében
Csapadékmennyiség október 8-ig, Kaposvár térségében
Csapadékmennyiség október 8-ig, Zalaegerszeg térségében

Hőmérséklet tekintetében kimondottan késő őszi értékekhez fogunk hasonlítani: több, mint 10 °C-t zuhan a hőmérséklet, és ez a tendencia nem fog a hét végén sem megfordulni, sőt, legújabb számítások szerint újabb esőzések jöhetnek. Az alábbi ábrán a jelenlegi és a pénteki hőmérsékleti érték került összehasonlításra (ne feledjük: a 850 hPa-s hőmérsékletek kb. 1500 m magasságban értendőek, földfelszínen ennél magasabb értékek lesznek, lásd heti előrejelzésünkben).

850 hPa-s hőmérséklet összehasonlítás október 4. és 8. napokon, ECMWF alapján (forrás: meteologix.com)

Humánmeteorológiai szempontból sem lesz egy egyszerű időszak, mivel a hideg levegő betörése és a ciklon érkezése a hidegfrontra érzékenyeket teszi inkább próbára, melynek hatására felerősödhetnek az izületi és reumatikus fájdalmak, gyakori lesz a migrénes fejfájás, és a koncentrációképességünk is csökkenhet. A szél ronthatja a hőérzetet, valamint ingerlékenyebbé is válhatunk. Az utakon a csúszós útviszonyok mellett a menetstabilitás csökkenése léphet fel, és az orvosmeteorológiai hatások miatt is előfordulhatnak koccanásos balesetek. A felső légúti megbetegedések az időjárás hatására megszaporodhatnak, szervezetünk görcshajlama megnőhet. Szóval, nem lesz egyszerű…

Összegezve: esernyőket és melegebb ruházatot elő, bebújni a kályha mellé, és valahogy túlélni az elkövetkezendő napok időjárását.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük