Mint ahogy már több felületen (és itt is) olvashatták, hétfőn az esti órákban egy hidegfront érkezik meg térségünkbe, és országszerte okoz majd jelentős lehűlést. A front érkezését természetesen követni fogjuk, viszont egy kis előzetest adunk hozzá, hogy mi is várható.

Amikor a 2 nagy modellt (GFS és ECMWF) hasonlítottuk össze, akkor említettük, hogy egy északi leáramlás következtében hidegebb levegők fogják elérni térségünket, egy ciklon hidegfrontjának köszönhetően. Ez a hidegfront valamikor a késő esti órákban érkezik meg, záporokkal, zivatarokkal és viharos északnyugati széllel karöltve.

Nyomástérkép augusztus 17-re, 2:00 helyi idő szerint, GFS modell alapján (forrás: meteociel.fr)

Hétfőn napközben is kialakulhatnak kisebb záporok, zivatarok, ugyanis a gomolyképződés intenzív lesz, de ezek még nem a front részei lesznek. A fronttal ugyanis erős kifutószél is érkezik, ami még nagyobb veszélyhelyzeteket idézhet elő. Számításaink szerint a zivatartevékenység 20 óra tájékán indul, ami környékünkön 23:00-0:00 között teljesedhet ki.

Reflektivitás értékek a fronttal érkező zivatarokhoz kapcsolódóan, GFS alapján (forrás: meteologix.com)

Éjszaka már a magasban megérkezik a hűvösebb levegő, ami a keddi nap folyamán a 22-25 °C körüli maximumokat fogja eredményezni. Esni továbbra is fog, egészen a délutáni órákig, akkor fog majd a csapadékhajlam csökkeni. Jelentős mennyiség inkább a zalai területeken fordul elő, több modell számítása szerint a Nagykanizsa-Budapest vonaltól északra.

24 órás csapadékmennyiség ICON modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)
Hideg levegő beáramlása ICON modell alapján (forrás: meteologix.com)

A 10 °C-kal hűvösebb idő csütörtökig lesz velünk, ráadásul szerdán is csütörtökön hűvösebb lesz a hajnal is (10-15 °C között), viszont péntektől visszatér a nyár, jelenlegi számítások szerint jövő keddig.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük