Ismét egy mediterrán ciklon keseríti meg az életünket, és már a facebook-oldalunkon olvashatták, hogy bizony változatos időjárási körülmények várnak minket a csütörtöki nap folyamán. A 3 nagy modellt összehasonlítva kielemezzük, nagyjából milyen idő várható az elkövetkezendő 24/48 órában.

1.számú forgatökönyv: ICON

Az Iharos-MET által rövidtávon leginkább preferált modell által kalkuláltakat osztjuk meg elsőként. Számításai szerint a ciklon csütörtök (éjjel) 1:00-tól péntek (éjjel) 2:00-ig fog tevékenykedni. A kezdetekben eltérő halmazállapotok lesznek a 2 megye között: mivel Zalában a magasban fagypont alatti hőmérsékletek uralkodnak, ezért ott stabilan havazás fog kezdődni, míg Somogyban eső valószínű.

Csapadék érkezése délnyugat felől. Zalában havazással indítunk (kék szín) míg Somogyban esővel (zöld szín)

Azonban a keleti régióban más lesz a helyzet a reggeli órákban: mivel a magasban még fagypont feletti, felszínen azonban ez alatti értékek lesznek, ezért ónos eső alakulhat ki, főként a Marcali-Kaposvár-Siófok háromszögben, de máshol sem lesz ritka a jelenség ezen a reggelen.

dec. 9 reggel 6 órai helyzetkép: Somogy megye keleti, és északkeleti részein megjelenik az ónos eső (piros szín)

Aztán a délutáni óráktól stabilan havazásban vált át a csapadék (13:00-15:00 között kb.), és a késő esti, éjszakai órákig ki fog tartani. Ezt fogja felváltani a köd, főként Zalában makacs ködfoltok is kialakulhatnak.

Délutáni helyzetkép: havazás az egész térségünkben (világos-, és sötétkék színnel jelölve)
Ködfoltok kialakulása Zala megyében péntek reggelre (sárga színnel jelölve)

2. számú forgatókönyv: ECMWF

Ezt a modellt középtávon preferáljuk leginkább, viszont a rövidtávot is egész jól „megérzi”. Az ő esetében ónos esőről nem lenne szó, mivel a földfelszíni hőmérséklet fagypont felett marad. Kivételt képez Veszprém megye, ahova még nem készítünk előrejelzéseket, ott van esély fagyott csapadékra a reggeli órákban.

AZ ECMWF esetén a csapadékhullás változatosan indul: éjszaka Zala északi részén havazás, középső részén havas eső, míg Somogy nagy részén eső várható.

Hajnali csapadékhullás az ECMWF szerint: Zala megye északi részén hó (kék szín), középső területein havas eső (narancs szín), míg Somogyban eső valószínű (zöld szín)

Ez a halmazállapot „csiki-csuki” a délutáni órákig megmarad, 16-17 óra között már számítani lehet arra, hogy a teljes térség havazásba vált át, és kitart, egészen az éjszakai órákig.

Csütörtök délutáni helyzetkép (hó – sötétkék szín)

A ködös esélyeket az ECMWF is hozza, mindkét megyét sűrű köd borítaná be a reggeli órákban.

Ködös esélyek péntek reggelre (sárga szín)

3. számú forgatókönyv: GFS

A korábban szép napokat is látott GFS modell sem sokkal különbözik az előző kettőtől, csupán az időtartamban tér el: számításai szerint valamikor éjjel 3 körül kezdődik a csapadékhullás esővel, és este 21 óra körül hagyja abba. Somogy kezdi esővel, Zala északi részén havat prognosztizál, míg Somogy északi része ónos esőre számíthat.

Csütörtök reggeli helyzetkép: Zalában hóval (kék szín), Somogy nagy részén esővel (zöld), északi részén pedig ónos esővel (piros)

GFS esetében is 16-17 óra között jöhet a havazásba átváltás az egész térségben, ami 21 óráig kitart.

Ez a modell is támogatja a ködös esélyeket, azonban ezen a térképen külön nem ábrázolja.

Mennyi eső? Mennyi hó?

Összmennyiség tekintetében is változó a helyzet: az ECMWF inkább Zalára, az ICON pedig Somogy középső részére adna több csapadékot. A kiugró különbséget „természetesen” a GFS hozza, ők bőven 20 mm felett jósolnak, a korábban említett Veszprém megyei térségre 30 fölé is mutatják.

Csapadékmennyiségek december 10. 1:00-ig (első kép ECMWF, második kép ICON, harmadik kép GFS)

A hómennyiség – ami külön mérés eredménye – kicsit másabb eredményeket hoz, ugyanis nagyobb szórások vannak, pont az eltérő (számított) hőmérsékleti értékek miatt. Amit 100%-ban ki tudunk jelenteni, hogy Zala északi része sok havat fog kapni (akár 10 cm felett is), a többi térségben pedig 3-5 cm friss hó várható, a térség legkevésbé veszélyeztetett része Dél-Somogy lesz, 1-2 cm hóval.

Összefoglalás

Előreláthatólag tehát jelentős csapadék várható, reggel az északkeleti részeken ónos esővel, 0-3 °C maximum hőmérséklettel, délutántól mindkét megyét lefedő havazással. A legtöbb hó Zalában fog esni, főleg a középső és az északi régióban.

Remélhetőleg mindenki előkészítette már a hólapátot, a hógolyózós kesztyűt, és természetesen a fényképezőgépet is, ugyanis ezekről a jelenségekről szeretnénk változatos fotókat kapni!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük