Ahogy a cím is sugallni próbálja, közeledik a november, és általában ilyenkor arra vagyunk kíváncsiak, mi fog ránk várni Mindenszentek ünnepén, a temetők látogatásakor. Hideg, fagyos, szeles idő? Esetleg eső? Vagy az átlagnál melegebb hőmérséklet? Mindjárt megtudjuk.

A jelenlegi időjárási helyzetkép szerint térségünk egy anticiklon peremén helyezkedik el, és ez a tendencia egészen a hét végéig megmarad. Ennek is köszönhető a jelenlegi derült és eseménymentes időnk. Nevezett ideig 12-14 °C körüli maximumok várhatóak, mellette azonban nem lesznek ritkák a fagypont közeli minimum értékek sem.

Légnyomás-térkép és előrejelzés 2021.10.16-ra ECMWF alapján (meteociel.fr)

A változás szele persze látszódik már, a fenti képen kissé nyugatra egy nagyobb kiterjedésű ciklon található, ami szombattól fejti ki hatását. A hét végén először előoldali áramlást generál, amely egy kicsit felmelegíti a levegőt (akár 18-20 °C is lehet), aztán vasárnap este ennek a ciklonnak a hidegfrontja eléri térségünket és országszerte várható eső.

Csapadék előrejelzés ECMWF alapján, 2021.11.02-ig. Bal oldali képen az országos eloszlás, jobb oldalon pedig megyéink csapadékeloszlása látható, a számok milliméterben értendők (meteologix.com)

Tehát, a cím alatti bevezetőben feltett kérdésre megvan a válasz: esős idő várható, jelentős csapadékkal, a legnagyobb intenzitással hétfő este eshet az eső. Természetesen 100% bizonyossággal még nem lehet kijelenteni, de mivel a 2 nagy modell szinte egyetért, ezért nagy eséllyel ez a forgatókönyv fog bekövetkezni.

És – hogy a történet még izgalmasabb legyen – szerdán nincs kizárva egy mediterrán ciklon létrejötte sem, ami még jelentősebb csapadékot hozhat térségünkbe. Persze ennek a mind a megjelenése és a mozgási iránya még bizonytalan, de további jelentős csapadékra is számítani kell.

Mediterrán ciklon esélye 2021.11.03-án. Jelenleg a piros nyíl által meghatározott irányban mozoghat, jelentős csapadékkal.