Ősz első hidegfrontja

A csütörtöki nappal elkezdődik a meteorológiai ősz, és ezzel egyidejűleg egy hidegfront érkezik térségünkbe, esővel és erős széllel. Mutatjuk a részleteket.

Térségünk jelenleg egy anticiklon peremén helyezkedik el, és eddig frontmentes időben volt részünk, a légköri labilitás miatt egy-két zivatar azonban kialakult a napokban. Csütörtöktől ez valamelyest változni fog, hiszen egy tőlünk északkeletre levő ciklon hidegfrontja átformálja időjárásunkat, és az eddigieknél hűvösebb időt ígér.

Nyomástérkép Európára vetítve, ICON modell alapján (forrás: meteologix)

A dolgok meredekebb része azonban most kezdődik, hisz’ a csapadék mennyisége és területi eloszlása modellfutásonként merőben eltérő. A rendelkezésre álló adatok alapján a nyugat, délnyugat felől megnövekvő felhőzetből szerdán a délutáni óráktól fog eső, illetve zápor kialakulni, amely csütörtökön a déli órákig velünk lesz.

Alább látható 4 modell csapadékmennyiség-térképe, amelyet most össze fogunk hasonlítani és kiértékelni.

ECMWF (bal felső kép)

Az első képen az általunk legtöbbet használt modell számításai láthatóak. Ezek alapján a legtöbb eső inkább Baranyában esne, Zala ha nem is érintetlen, de lényegesen kevesebb mennyiség hullna, és a csapadékhajlam a déli órákban megszűnne.

ICON (jobb felső kép)

Az egyre megbízhatóbban teljesítő ICON modell számítása a délnyugati országhatárra tolja a maximumot, a többi térségben 10-15 mm esne átlagban. A csapadékhajlamot a péntek éjszakai időszakra minimalizálja.

GFS (bal alsó kép)

Tapasztalataink alapján rövid távon sokszor kapja el a fonalat az amerikai modell, mely szerint inkább Zala kapná a több csapadékot, Somogy délkeleti és Baranya nagy része csak csütörtök délutántól húzna bele, ott péntek estig tartana az esőzés, 20 mm totál mennyiséggel.

ACCESS-G (jobb alsó kép)

Kíváncsiságból megvizsgáltuk az ausztrál modellt is, érdekes eredményt hozott… időbeni eloszlása nem sokban különbözik a többi modelltől, szerda délután indít és csütörtök este fejezi be. Ami furcsa, hogy déli irányból hozza be a csapadékot az országba, és csütörtök éjszaka Somogy és Zala középső térségeiben akár özönvízszerű csapadék is hullhat.

Értékelés

Ha értékelni kéne, akkor a mi “szívünk” inkább a GFS felé húz, több kisebb modell is inkább azt a valószínűséget támogatja, de összegezve mindenképp számítani kell legalább 10 mm lehulló csapadékra az egész térségben. Ha a további napokat nézzük, a hétvégén további eső jöhet, de már korántsem ekkora mennyiségben, hőmérséklet szempontjából pedig a 26-28 °C körüli értékek fognak állandósulni. Komoly törés még nem látszik.

Csapadék adatok július 5-7

Olvasóink segítségét kértük, hogy jobban fel tudjuk térképezni a csapadék intenzitását, illetve a lehullott mennyiséget. Nagyon sok adatok kaptunk, amit ezúton is köszönünk, remélhetőleg a jövőben is hasznos információkkal fognak ellátni bennünket!

Július 5.

Már július 4-én, a késő esti órákban növekedett meg a felhőzet, és egy hidegfront csapadékzónája ért a térségünkbe. Főleg Zala megye részesült csapadékban, de a reggeli órákban Somogy is “belehúzott”, és átlagosan 10-15 mm eső lehullott a megyében is. Eleinte a megye délnyugati térsége zivatarosodott be (a Barcs-Nagyatád térségben sok helyütt volt felhőszakadás is), de később keletebbre, így Kaposvár térségére is kiterjedt. Reggel már a zalai térség nem kapott jelentős mennyiséget.

Csapadék területi eloszlása július 5-én, Zala és Somogy megyében (a rendelkezésre álló adatok alapján)

Július 7.

7-én a déli óráktól kezdett egy zivatarrendszer kialakulni északnyugat felől. Ezen a napon nem kimondottan egy hidegfront érkezett, hanem egy anticiklon mentén peremhullámok alakultak ki, amelyek a magasnyomás peremén – tehát pont a mi térségünkben – adtak labilitást, és ebből következően zivatarképződést is. 15 órára már Zalában tombolt a rendszer, és a késő délutáni órákban áttevődött Somogy nyugati és délnyugati részeire, valamint a Balaton-part is kapott a viharokból ízelítőt.

Csapadék területi eloszlása Zala és Somogy megyében (a rendelkezésre álló adatok alapján)

A folytatásban

A hétvégén egy gyenge hidegfront éri el térségünket, de nem kell jelentős lehűlésre vagy nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. A jövő héten egy hőhullám éri el a Kárpát-medencét, akár 35 °C vagy afeletti maximum hőmérséklet is lehetséges, és ez az időjárási helyzet több, mint 1 hétig ki is fog tartani.

(borítókép: a vihar érkezése Balatonszentgyörgyre, fotó: Péter Dániel)

Percről percre, július 5.

Viharkövető, 2022. július 5.

Kedden egy hidegfront érkezik térségünkbe, amely mindkét általunk figyelt megyében okoz zivatarokat. Mivel már éjszaka is várható a jelenség, ezért megnyitjuk a Percről percre rovatunkat.

22:00

Nyugat felől Zalát súrolják a zivatarok: többnyire Vas megyében “kötött ki” pár cella, a későbbiekben azonban egy Szlovénia felől képződik egy tömb, ami már Zala kellős közepén is kiköthet.

Az OMSZ közben a barcsi járás kivételével mindegyik somogyi és zalai járásra kiadta az elsőfokú zivatarriasztást.

22:55

A korábban említett szlovén felhőrendszer délkeleti csücske Varasd térségében van, ahol már alakultak ki zivatarok, és hamarosan átlépik a határt. Emiatt a Lenti-Nagykanizsa térség hamarosan égi áldásban részesülhet.

07.05. 6:00

Eddig Zala megye a nyertesw az esőzésnek: átlagosan 8-10 mm esett arrafelé. Somogy nyugati része kaphat még jelentősebb csapadékot, a keleti járások szárazabbak maradnak.

7:45

Ezekben a percekben éri el a Nagyatád-Barcs térséget egy kiterjedtebb rendszer. A felhőszakadás borítékolható, de apró szemű jég sem kizárt. Haladási iránya északkeleti.

10:00

Finomított változatban megérkezett a csapadéktömb Somogy keleti és északi régiójába, hevesebb zivatarok inkább Baranya megyében fordulhatnak elő.

10:30

Nyugat, illetve délnyugat felől fokozatosan csökkenni fog a csapadékhajlam, így az esőzés megszűnése először ezekben a régiókban lesz tapasztalható. Zivatartevékenység már csak Igal és Tab környékén tapasztalható, mind Zalában, mind Somogyban csendes eső esik.

11:00

A zivatartevékenység gyakorlatilag a teljes térségben véget ért, így a Percről percre rovatunk záródik. Köszönjük mindenkinek a figyelmét!

A július 1-i “hideg”front elemzése, adatai

2022. július elsején az esti órákban ismét mozgalmas volt a légkör: egy gyengébb hidegfront érkezett meg térségünkbe, ahol átmeneti lehűlést és helyenként jelentős csapadékot hozott magával. Ennek a részleteit osztjuk meg most olvasóinkkal.

Légköri felállás

A front megérkezése előtti napokban már ez a gyengébb hideghullám végigmasírozott Nyugat-Európán, és ennek a hajtóerejét egy Brit-szigetek központú ciklon adta. Szerte a kontinensünkön jelentős csapadék – főként zivatar – volt tapasztalható, osztrák szomszédainkat például 3 egymást követő nap tette próbára az időjárás. Aztán ennek a frontnak a felhőzete és csapadékzónája halkan és csendesen megérkezett az esti órákban térségünkbe.

Felszíni légnyomás és geopotenciál térkép Európában július 1-én (forrás: wetterzentrale.de)
Az Országos Meteorológiai Szolgálat fronttérképe július 1-én

A kezdetek

A műholdképeken látszott hogy a hevesebb időjárási jelenségek továbbra is határainkon kívül fognak lejátszódni, azonban látszott, hogy a nyugati határszél mellett kezd berobbanni a légkör, és Lenti, valamint Csesztreg környékén beléphetnek az első zivatarok az országba. A délnyugati határszél pedig a Horvátország középső részén képződött cellák miatt kezdett csapadékban reménykedni, bár sok reményt eleinte nem fűztünk hozzá, hogy akármi is megérkezik.

A “berobbant” légkör felhőzete sokkal sötétebbnek látszik a műholdképen, ezt próbálta szemléltetni az akkor megosztott képünk (forrás: windy.com)
A kezdeti cellák, amelyek reményt adtak a folytatásra (forrás: windy.com)

Délnyugat aktivizálódása

Amikor a délnyugati térség elkezdett aktívabb lenni, nyugaton (értsd. Zala nyugati részén) már zivatarok tomboltak. Az előző naphoz képest nem igazán jelentettek jeget, viszont nagyon sok helyütt jelentős mennyiségek hullottak, és igazi villámshow volt az égbolton. Az első komolyabb cellák este 11 környékén jelentek meg, a Letenye-Murakeresztúr térségben az egyik, míg Őrtilos térségében a másik. Míg ezek fokozatosan erősödtek, még valami erősödött: a szél. Helyenként viharos lökések érkeztek, felfrissült a levegő.

Letenye és Őrtilos térségében az első délnyugati cellák (forrás: windy.com)

Sokan felkapták a fejüket, hogy hogyan lehetséges ez, hiszen már a front megérkezett, és az északi szél elkezdte lehűteni a felszínt? A válasz a kérdésre nem más, mint az emelt konvekció. Ez a jelenség azt jelenti, hogy a feláramlás nem a felszínről, hanem magasabb légrétegekből (akár 1-2 km) indul, így az alsóbb réteg hiába stabilizálódik, a folyamat az előbb említettek miatt elindul. Ilyen esetekben nem kell heves eseményekre felkészülni.

Finálé

A zivatarcellák éjfél környékén kezdtek el környékünkön tombolni, és északkelet felé vették az irányt, pontosan a Balaton irányába. Ott azonban fokozatosan legyengültek, és meg is szűnt kb. 2-3 óra között a zivatartevékenység. Volt pár képződmény még Horvátországban, de ezek nem tudtak életben maradni, mire a térségbe érhettek volna.

A cellák helyzete és jelölt haladási iránya 0:15 perckor (forrás: windy.com)

Számszerűsítés

Nagyon sokan vannak, akiket nem maga a zivatarjelenség, hanem a csapadék várható mennyisége érdekelt, hiszen az előző napok szinte extrém módon kiszárították a felszínt. Nos, egy-két települést kivéve az átlag mennyiség 5-6 mm között mozgott, a nagyobb gócpontok emelkedtek 10 mm fölé. Az alább látható térképen próbáltuk meg a területi eloszlást megjeleníteni, itt köszönjük meg Olvasóink segítségét, akik megosztották velünk a mért adatokat!

A csapadék mennyiségi és területi eloszlása térségünkben.

A végén pedig 2 animáció, egyik a radarkép, a másik pedig a villámtérkép alakulását mutatja 22:00 és 3:00 között.

Radarkép-animáció (forrás: meteologix.com)
Villámtérkép-animáció (forrás: blitzortung.com)

A következő front várhatóan július 5-én érkezik, a tevékenysége pedig a nappali órákban várható, főként Zala megye lesz érintett, valamint Somogy középső és nyugati része.

Percről percre, 2022. június 13.

Viharkövető, 2022. június 13.

Egy hidegfront közelít térségünkbe északnyugat felől, és megyéinkben többfelé fog zivatar kialakulni. Az eseményekről itt számolunk be az érdeklődőknek.

17:05

Elérte a cella Zalaegerszeg térségét, és fokozatosan halad délkeleti irányba.

17:45

A megnövekvő felhőzetet szemlélteti Dániel Péter olvasónk képe. Köszönjük!

18:00

Jelenleg a Letenye-Keszthely vonal a rendszer határa.

18:05

Zalaszentgróton villámárvíz alakult ki, a sötét fellegek pedig érkeznek Nagykanizsára. Sörös Tünde, Kálovicsné Tóth Katalin és Pócsek Attila fényképei. Köszönjük!

18:30

Másodfokúra emelte az OMSZ a zivatarriasztást Somogy megye szinte egész területén. A tabi és a siófoki járás maradt elsőfokon.

18:40

Zalában elég kaotikus állapotok uralkodnak néhány helyen. Felsőrajk térségében villámárvíz alakult ki, néhány mellékút ideiglenesen járhatatlan. Rövid idő alatt 20 mm csapadékot regisztráltak Nagykanizsán, kisméretű jeget is jelentettek. Az Iharos-MET központját most érte el a vihar, sűrű villámlások és mennydörgés közepette.

19:00

Kettévált a rendszer, keleti fele Kaposvárt, nyugati része Zákányt és Csurgót érte el.

19:40

A rendszer nyugati fele összeáll a varasdi cellával és új láncot alkotva borzolja a horvátok idegeit, míg a keleti része megerősödve indult Pécs irányába.

20:45

Megtisztult a környék, az esőzés alábbhagyott mind Somogy, mind Zala megyében. Sőt, Zalában már a felhőzet is kezd felszakadozni. Kedden pár fokkal hűvösebb, de száraz idő várható. Köszönjük figyelmüket!

Viharos szerda este

Egy peremhullám hatására labilis légtömegek érik el térségünket az esti órákban, amelyből zivatarok alakulnak ki, jelentős mennyiségű csapadék is eshet, és károkozó jelenségek sem lesznek kizártak. Most az estével kapcsolatos elemzést, és esélylatolgatást olvashatják alább.

Kontinensünk időjárását több légörvény áramlása határozza meg jelen pillanatban: egy ciklon északról, egy anticiklon nyugat/délnyugat felől, valamint egy kelet/északkelet elhelyezkedésű alacsony nyomású örvény, amely egy frontrendszert alkot (1. ábra). A közép-európai térség viszont amolyan “senki földje”-ként működik, és az előbb említett rendszer mentén úgynevezett peremhullámok alakulnak ki, amelyek az éjszakai zivatarok fő kialakító tényezői lesznek.

1. ábra: Frontrendszer elhelyezkedése Európában – forrás met.hu

Az esemény menete

A délutáni óráktól északnyugat felől kezdjük majd tapasztalni az alacsony szintű felhőzet megvastagodását. Késő délután, illetve este pedig már megjelennek az első zivatarok is, amelyek az előzetes várakozás szerint rendszerbe fognak állni, és úgy fognak átrobogni térségeinken. A heves események azonban inkább a késő esti, és éjszakai órákban fognak lezajlani, amelyre a meteorológiai szolgálat már előzetesen fel is hívta a figyelmet (2. ábra).

2. ábra: Zivatarra és felhőszakadásra is másodfokú riasztást adott ki az OMSZ mindkét, általunk figyelemmel kísért megyére is

A másodfokú figyelmeztetés zivatar esetében annyit takar, hogy a villámlások mellett fő veszélyforrást jelenthet a viharos kifutószél és a jégeső is. A felhőszakadás másodfokú jelzése pedig a rövid idő alatt lehulló csapadék intenzitását jelöli, ami 50 mm-t meghaladó mennyiség is lehet.

A szupercella.hu által közzétett modellfutások alapján találhatunk még információkat az esti eseményekkel kapcsolatban. Aki szorgalmas, a különböző paramétereket, amelyek a zivatarok kialakulásához szükségesek (pl. CAPE, LI, szélnyírás, relatív nedvesség), egyenként kikeresheti, és látszódik, hogy a feltételek bizony adottak lesznek. De a 3. ábrán amolyan összefoglaló jelleggel a zivatar hevességét látjuk ábrázolva, ami elég komoly látványt nyújt még a laikusoknak is. A 4-es ábrán pedig a már rég nem emlegetett Estofex riasztását láthatjuk, akik szintén másodfokúnak jelölték meg az esti rendszert.

3. ábra: zivatar valószínűségi ábrázolása, forrás: szupercella.hu
4. ábra: az Estofex vihar-előrejelzése, forrás: estofex.org

Természetesen ilyenkor a legfontosabb kérdések egyike, hogy lesz-e károkozó jelenség? Jelen pillanatban sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy nagy esély mutatkozik rá, de hogy melyik régióban, azt egyelőre nem tudjuk megjósolni. Az OMSZ riasztása mindkét megyét beteríti, azonban ha a modellfutásokat tekintjük, akkor Zala déli része, és Somogy délnyugati régiói esélyesek hevesebb eseményekre. A másik, ami elő szokott még fordulni, hogy mennyi eső lesz? Nos, az ECMWF modell legfrissebb számításai (5. ábra) azt mutatják, hogy a több csapadék inkább Somogy déli részén fog hullni, de mivel a kialakuló felhőszakadások lokálisan sokkal több esőt eredményeznek, ezért ezt sem tudjuk teljes bizonyossággal megválaszolni. A tapasztalatok és a számítások alapján a határ menti települések kaphatnak nagyobb mennyiséget.

5. ábra: 24 órás csapadékmennyiség 06.22 8:00-tól 06.23 8:00-ig – forrás: meteologix.com

A folytatás

Még pár napig stagnálni fog időjárásunk, viszont a záporok, zivatarok megjelenése lecsökken, és fokozatosan anticiklonális hatás fog érvényesülni. A jövő héttől azonban egy nagyobb hőhullám berobbanása várható, és a jövő hét közepétől nem kizárt 35 °C, vagy afeletti csúcsértékek regisztrálása sem. 2

Az esti órákban ha naprakész információt szeretnének látni a környék időjárásának alakulásáról, kattintsanak a Percről percre rovatunkra, ahol folyamatos frissítéseket teszünk közzé!

Strandidő a láthatáron

Mostanában elég ritkán van olyan időszakunk, ahol a pár napos nyugodt időjárást ne szakítaná meg egy hidegfront. Most sem lesz másképp, azonban végre az egész hétvége előttünk áll egy kisebb pihenés eltöltésére. A reményünk egyébként hétfőig fog tartani.

Időjárásunk még mindig a tőlünk nyugatra fekvő anticiklon hatása alatt áll. Ebben a régióban (Spanyolország, Portugália, Franciaország) rekkenő hőség alakult ki egy úgynevezett hőkupola jelenség miatt, ez az időjárási felállás hat ki a térségünkre is, de szerencsére csak mérsékelt erősséggel.

Ami annyit jelent, hogy környékünkön 30 °C körüli maximum hőmérsékletek várhatóak, és szikrázó napsütés. A hajnali értékek kicsit lejjebb kúsznak az átlagnál, de a 12-13 °C-os tartományba bőven beleférnek. Hétfőn délután aztán megérkezik egy hidegfront a térségünkbe, de érdemi csapadékot nem okoz, csak kisebb lehűlést. A hét közepén viszont már elszaladhatnak a maximum értékek – akár 35 °C is lehet – melyre ismét egy hidegfront érkezése lesz a válasz, sajnos a hétvégén.

Percről percre, június 5.

Viharkövető, 2022. június 5-6.

Szeretettel üdvözöljük az olvasókat és az érdeklődöket! A közvetítés hamarosan indul.

22:25

Balatonföldvár és Zamárdi térségében zivatarok vannak, amely miatt el is kezdjük a közvetítést.

22:30

Mindkét általunk figyelt megyében elsőfokú riasztások vannak kiadva rövidtávon, 24 órás riasztásban pedig még mindig a reggel kiadott figyelmeztetések vannak érvényben (Zala: zivatar 2. felhőszakadás 2. fokú; Somogy: zivatar 2. felhőszakadás 1. fokú).

23:20

Ideiglenes felfüggesztjük rovatunkat, valamikor az éjszaka folyamán folytatjuk.

23:45

Ezt csak úgy itt hagyjuk: a blitzordun.com villámdetektálásának eredménye Közép-Európában. Több, mint 30 ezer villám…

0:30

Megváltozott a menetirány? Amúgy semmi meglepő, érkezik a rendszer. Mindeközben Tab környékén zivatarok pattantak ki, éledezik a térség. De most tényleg.

3:00

Megérkezett…

Percről percre, 2022. 05. 27.

Viharkövető, 2022. május 27.

Egy hidegfront érkezik ismételten térségünkbe, amely főként az esti órákra tartogatja erejét, ezt próbáljuk felderíteni és megosztani az olvasókkal. Kövessük együtt!

20:00

Üdvözöljük olvasóinkat! Kezdődik a közvetítés

20:30

Már a facebook oldalunkon megosztottuk, hogy Ausztria déli részén és Szlovéniában zivatarok pattantak ki. Jelen pillanatban a szlovén cellák miatt nem kell aggódni, viszont a Graztól délre elhelyezkedő cella már okozhat gondot a nyugati határszélen.

21:30

A szlovén cellák a határ mellett fognak elhaladni, a most kialakult szombathelyi pedig délebbre érve még jobban begorombul, ebből lehetnek a hevesebb események. Az OMSZ egyelőre nem adott ki másodfokú riasztást egyik járásra sem.

21:45

A 2 nagyobb cella mellé most csapódott még egy, ami már a Balatont támadja, az északi parton már többfelé jeleztek zivatart. A szlovén tömb készülődik a délnyugati határ irányába, a szombathelyi pedig Zala felé araszol. Heves eseményekről nem érkezett még hír, viszont Ausztriában már volt jégeső, a Szentgotthárdtól nem messze lévő Ollersdorf településen.

22:00

Az OMSZ a letenyei és lenti járásra narancs, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki!!

22:30

Így alakulnak (ki) villámaink a térségben:

23:00

Módosultak a rövidtávú figyelmzetetések, mégpedig így:

0:00

Megérkezett Nagykanizsa és Csurgó térségébe a 2 eddig különálló cella, amelyek szerencsére nem károkozó viharokat hordoztak magukban. Haladási irányuk délkeleti lesz, a riasztási térképen már Baranya megyére is narancs riasztást adtak ki, felhőszakadásra pedig az eddigi mintát követve elsőfokút.

Íme a jelenlegi radarkép az Iharos-MET háza tájáról:

0:30

Központunkba megérkezve, hatalmas villámshow kerekedett, az eső is megeredt. Öblös dörgések, de nem olyan durvák, mint akár a szerdai, egyelőre 12 mm esett az automatánk szerint. A határ menti településeken – Őrtilos, Berzence – már több, mint 30 mm-t regisztráltak, és ott még mindig nem csillapodott.

0:40

Közben Zala megye visszaminősült elsőfokúra, a felhőszakadás riasztást pedig teljesen kivette az OMSZ.

8:00

Az éjjeli vihar Csurgótól délre kezdett igazán felerősödni. Nagyatádnál és a környező településeknél nagy pusztítás volt, és hatalmas károk keletkeztek. Áramkimaradások, beázások és jégkárokról érkezett jelentés, Csokonyavisontán a református templom tornya leszakadt.

Percről percre, 2022. május 25.

Viharkövető 2022. május 25.

Egy hidegfront közelíti meg térségünket a szerdai nap folyamán, melynek hatására főleg a mi térségeinkben kell zivatarra, olykor heves eseményekre – felhőszakadás, jégeső – számítani. A rovatunkban figyelemmel kísérjük az eseményeket, és folyamatosan frissítünk. Tartsanak velünk!

14:15

Üdvözöljük olvasóinkat! Kezdődik a közvetítés.

14:20

Az OMSZ már kiadta a rövidtávú riasztást zivatarra, melyben Zala megye teljes egésze, valamint Somogyból a csurgói járás érintett. A napi figyelmeztetés továbbra is másodfokú.

15:15

Már másodfokú figyelmeztetés van Zala megyére kiadva, Somogy teljes egészében elsőfokút kapott. Kissé északabbra tolódik az első csapadékzóna, Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti térség kaphat belőle.

15:30

Érkezik az első adag:

16:30

További cellák érkeznek, és már Somogy megye nagy része is másodfokú figyelmeztetést kapott.

16:45

Rábafüzés jégverés után. Némethné Termő Anna fényképe, köszönjük!

17:00

A “szörny” jelen pillanatban Lentiben jár, folyamatos dörgés-villámlás tapasztalható, jégesőről is érkezett jelentés. Mindeközben Nagykanizsán is bedörrent, de még nem esik az eső. Várhatóan 1 órán belül meg fog ez is történni.

17:20

Villámokban “úszik” Zala

17:40

Hamarosan belép az országba a nagykanizsai cellától délre levő képződmény, Csurgó és térsége is készülődhet.

19:00

Némi üzemzavar után újra itt vagyunk… Az első hullám nemrég hagyta el Kaposvárt, a második Nagyatádot, nem kis pusztítást hagyva maga után. A harmadik hullám jelenleg Lenti környékén van, némileg megszelidülve, záporszerű esővel.

19:20

Őrtilos kifehéredett, de ennek most nem igazán tudunk örülni… Kostyák Gyöngyi fényképe, köszönjük!

20:15

Nyugat felől elkezdett szakadozni a felhőzet, viszont megerősödött az északi szél. Zalában még lehet számítani kisebb záporra, zivatarra, de ez már egyáltalán nem lesz olyan komoly, mint a délutáni rendszer. Délről egyébként még érkezik utánpótlás, de nem valószínű, hogy beugrik Somogyba. Egyébként megyeszerte érkeztek jelentések komoly károkról.

20 órai radarkép
20 órai műholdkép

21:45

Kisebb esők még tapasztalhatóak a térségben – Zalában gyenge intenzitású csendes eső esik, míg Barcs környékén zivatart regisztráltak. A 2 megye területein a légkör megnyugodott, így a mai közvetítésünk a végéhez ért. Köszönjük minden kedves olvasónak a figyelmet, külön kiemelve a hozzászólókat, és médiaanyag-küldőket! Nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!

Viharkövető 2022. május 25.

Egy hidegfront közelíti meg térségünket a szerdai nap folyamán, melynek hatására főleg a mi térségeinkben kell zivatarra, olykor heves eseményekre – felhőszakadás, jégeső – számítani. A rovatunkban figyelemmel kísérjük az eseményeket, és folyamatosan frissítünk. Tartsanak velünk!

14:15

Üdvözöljük olvasóinkat! Kezdődik a közvetítés.

14:20

Az OMSZ már kiadta a rövidtávú riasztást zivatarra, melyben Zala megye teljes egésze, valamint Somogyból a csurgói járás érintett. A napi figyelmeztetés továbbra is másodfokú.

15:15

Már másodfokú figyelmeztetés van Zala megyére kiadva, Somogy teljes egészében elsőfokút kapott. Kissé északabbra tolódik az első csapadékzóna, Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti térség kaphat belőle.

15:30

Érkezik az első adag:

16:30

További cellák érkeznek, és már Somogy megye nagy része is másodfokú figyelmeztetést kapott.

16:45

Rábafüzés jégverés után. Némethné Termő Anna fényképe, köszönjük!

17:00

A “szörny” jelen pillanatban Lentiben jár, folyamatos dörgés-villámlás tapasztalható, jégesőről is érkezett jelentés. Mindeközben Nagykanizsán is bedörrent, de még nem esik az eső. Várhatóan 1 órán belül meg fog ez is történni.

17:20

Villámokban “úszik” Zala

17:40

Hamarosan belép az országba a nagykanizsai cellától délre levő képződmény, Csurgó és térsége is készülődhet.

19:00

Némi üzemzavar után újra itt vagyunk… Az első hullám nemrég hagyta el Kaposvárt, a második Nagyatádot, nem kis pusztítást hagyva maga után. A harmadik hullám jelenleg Lenti környékén van, némileg megszelidülve, záporszerű esővel.

19:20

Őrtilos kifehéredett, de ennek most nem igazán tudunk örülni… Kostyák Gyöngyi fényképe, köszönjük!

20:15

Nyugat felől elkezdett szakadozni a felhőzet, viszont megerősödött az északi szél. Zalában még lehet számítani kisebb záporra, zivatarra, de ez már egyáltalán nem lesz olyan komoly, mint a délutáni rendszer. Délről egyébként még érkezik utánpótlás, de nem valószínű, hogy beugrik Somogyba. Egyébként megyeszerte érkeztek jelentések komoly károkról.

20 órai radarkép
20 órai műholdkép

21:45

Kisebb esők még tapasztalhatóak a térségben – Zalában gyenge intenzitású csendes eső esik, míg Barcs környékén zivatart regisztráltak. A 2 megye területein a légkör megnyugodott, így a mai közvetítésünk a végéhez ért. Köszönjük minden kedves olvasónak a figyelmet, külön kiemelve a hozzászólókat, és médiaanyag-küldőket! Nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!