Percről percre

Viharkövető, 2022. július 7.

Egy peremhullám miatt alakul ki kiadós esőzés térségeinkben, és a hevességét és intezitását ismerve viharkövető bejegyzést indítunk el.

12:30

A távolról már látszanak a radaron a csapadéktömbök, de addig, míg ideérnek, egy előzetes számítást teszünk közzé, ami a várható csapadékmennyiséget ábrázolja.

Várható csapadékmennyiség péntek reggel 7:00-ig, ECMWF modell számításai alapján (forrás: meteologix.com)

13:10

Megjelentek a nyugati határszélen az első zivatarok, amelyek fokozatosan jönnek térségeinkbe, első körben az észak-zalai régiókat célozzák majd meg, közben pedig erősödnek.

15:15

Zalában már zivatarok tombolnak, jelentős mennyiségű csapadékkal fűszerezve. Délkeleti haladási irányuk okán hamarosan elérik a somogyi térségeket is.

16:00

Így érkezik a rendszer – olvasóink fotói

Honfi-Szklenár Melinda (Balatonmáriafürdő)
Nagy Miklós (Vése)
Mayer Zsolt (Segesd)
Völgyi Cintia (Fityeház)
Takács Péter (Segesd)

Köszönjük!

16:50

Dél-Somogy készülhet! A zivatarok fokozatosan dél felé terjeszkednek, és felhőszakadások alakulhatnak ki. Az autósok szemszögéből kell jobban figyelni, a látótávolság drasztikusan is csökkenhet!

17:25

Az Időkép automatái szerint Zalaegerszegen és Zalaszentgróton bőven 50 mm felett, Zala középső és déli részein, illetve Marcali környékén 20-25 mm körül esett. Központunk 20 mm mennyiséget regisztrált.Északnyugat felől egyébként elkezdett csökkenni a csapadékhajlam.

18:00

Lelassult a csapadéktömb mozgása, és meg is szelidült, már nem tapasztalunk zivatartevékenységet egyik régióban sem. Most a legintenzívebben Kaposvár környékén esik, de a többi térség – így központunk – is kisebb-nagyobb esőben részesül. Kivételt képeznek Zala megye északabbi részei, ahol csak szemerkélő eső tapasztalható.

18:25

Az alábbi képen látható az az anticiklon, amelynek peremén hullámok alakultak ki, amelyek ezt az időjárási helyzetet eredményezték. Megeshet egyébként, hogy az áramlási rendszer keleti irányú lesz, így a jelenleg Szlovéniában és Horvátországban “állomásozó” cellák Somogy déli részeibe beáramlanak és este további csapadék várható.

22:00

Most már tényleg csak elvétve tapasztalunk kisebb szemerkéléseket Somogy egyes területein, Zalában felszakadozott a felhőzet, úgyhogy kijelenthetjük, a mai nap viharkövetője ezzel véget ért. Holnap futó záporok előfordulhatnak, illetve még egy negatív jelenséggel kell megküzdenünk: erőssé, helyenként viharossá fokozódik az északi szél. Jó éjszakát kívánunk mindenkinek!