Csütörtökön egy hidegfront éri el térségünket, és jelentős mennyiségű csapadékot fog magával hozni. Az időjárási modellek számításaival megpróbáltuk feltérképezni, milyen hatással lesz környékünkre, főként a csapadékra és a hőmérsékletre fókuszálva.

Tőlünk nyugatra egy alacsony nyomású légörvény van kialakulóban. Az esti órákra ez a ciklon már erősebb lesz, és csütörtök reggelre még jobban meg fog erősödni, és napközben ki fogja fejteni hatását térségünkben. Mivel már a hajnalban is térségünk közelében lesz, ezért már ekkor is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

1. ábra – A kialakuló ciklon hidegfrontjának helyzete 08.05-én 6:00-kor (ECMWF alapján, forrás: windy.com)

Napközben aztán folyamatosan számítani kell esőre, zápor illetve zivatar formájában, 17-18 óra környékén a lenti ábrán nyilakkal jelölt térségekben akár jelentős (több, mint 6 mm/óra) mennyiségű csapadék is lehullhat, a szélsőséges jelenségek – mint például a jégeső – sem zárhatók ki, azonban ezek előfordulása inkább Kelet-Magyarország egyes térségeiben okozhat nagyobb gondot. A meteorológiai szolgálat is inkább a keleti térséget részesítette másodfokú figyelmeztetésben, Somogy és Zala csak elsőfokút kapott.

2. ábra – Csapadék előrejelzés 08.05-re (ECMWF alapján, forrás: windy.com)

Mint ahogy az lenni szokott, zivatarok környezetében megerősödik, és viharossá fokozódik a légmozgás, jelen esetben nem kell hosszú ideig az erős széltől szenvednünk, az éjszakai órákra megnyugszik légkörünk (még mindig szigorúan csak ebben a térségben). Hőmérsékleti szempontból szintén csak egy átmeneti időszak lesz, amikor hűvösebb értékekkel kell együtt élnünk, szombaton ismét visszatérnek a 30 °C körüli csúchőmérsékletek.

És szintén egy fontos kérdés: mikor érkezik? Nos, az első hullám hajnalban érhet el minket, a „támadás” Dél-Somogy felől érkezik 3-5 óra között (3. ábra). 1-2 órával később Zalát is eléri a csapadékzóna (4. ábra), aztán a déli óráktól nyugat felől fokozatosan növekszik az intenzitás, hogy aztán a fentebb említett területen felhőszakadás-szerű esőzés érkezzen (5. ábra). 20:00 környékétől folyamatosan csökken a csapadékhajlam, és késő estétől már nem hogy csapadéknak, felhőknek sem lesz nyoma.

3. ábra – 1 órás csapadék, ECMWF modell alapján (forrás: meteologix.com)
4. ábra: 1 órás csapadék 6:00-kor, ECMWF modell alapján (forrás: meteologix.com)
5. ábra – 1 órás csapadék 16:00-kor, ECMWF modell alapján (forrás: meteologix.com)

Joggal merülhet fel az a kérdés is, hogy mi van, ha a modellfutás téves? Nos, akkor globális „modellbukta” léphet fel, ugyanis a 3 nagy modell (GFS, ECMWF, ICON) hasonló véleményen vannak jelenleg.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük