Decemberi népi megfigyelések

Novemberi összefoglalónk után megpróbáljuk csokorba szedni azokat az időjárási hiedelmeket, illetve népi megfigyeléseket, amelyek december valamelyik napjával kapcsolatosak. E hónap is sok érdekességet tartogat, íme!

Hideg, havas december, jó termést vár az ember” – mondták anno őseink.Állításaik szerint, ha december első fele enyhének bizonyul, akkor kemény tél vár ránk, ha viszont a második fele enyhébb, akkor március elejével búcsút mondhatunk a hidegnek.

December 6: ha Miklós napján havazik, akkor vége az enyhe időjárásnak, elkezdődik a nagybetűs tél.

December 13: Luca napja, ami nagyon sok – nem csak időjárással kapcsolatos – hiedelemnek a forrása. Számunkra inkább a Luca-naptár tűnhet érdekesebbnek, ugyanis a 13-24. közötti napok időjárását feljegyezték, és hiedelmeik alapján minden napot a következő év 1-1 hónapjával párosítottak, időrendi sorrendben (tehát: dec.13 – január, dec.14 – február, stb.). Azonban már most jelezzük, hogy a 2021. évi megfigyelések már az első napokban megbuktak, így a Luca-naptárt meghatározó előrejelzési tényezőként nem igazán érdemes használni.

December 25-26: Karácsony napja és másnapja is megfigyelendő, ugyanis tiszta, napos idő esetén száraz, meleg nyár, jó gyümölcstermés és sok bor várható.

December 31: Szilveszter éjszakájáról az hírlik, hogy ha szép csillagos az égbolt, akkor bőséges aratás és szüret várható. Azonban, ha esik, és Újév napján kisüt a Nap, akkor rossz termés várható.

Novemberi hiedelmek

November elég sűrű hónap az időjárási hiedelmek szempontjából. Már az első napja tartogat számunkra népi megfigyelésen alapuló megállapításokat, és van még belőlük bőven. Természetesen az aktuális napo(ka)t külön ki fogjuk majd emelni facebook oldalunkon, most azonban csokorba vesszük őket, és alább összefoglaljuk.

Az év 11. hónapnak a leggyakoribb népi megnevezése a Szent András hava, de hívták régebben Nyilas havának is, egyes helyeken Enyészet, vagy Disznótor havaként is említették. November első napja általánosságban az elhunytjainkra való megemlékezés ideje, de egyes helyeken például ekkor terelték be az állatokat a szabadból az ólakba, illetve pásztorokat is ettől a naptól kezdve szoktak alkalmazni.

Mindenszentekkor elsősorban elhunytjainkra emlékezünk, de akad népi megfigyelés is erre a napra

Időjárási szempontból 2 fontos megfigyelés vonatkozik Mindenszentek ünnepére: az első, hogy a tiszta, napos időjárás hideg, és havas telet ígér; a második, hogy a november elsején hulló eső a jelentős téli hómennyiség előjele is lehet.

A következő jeles nap november 11, Márton napja. A “hivatalos” hiedelem szerint Márton napján ha lúd jégen jár, Karácsonykor vízben poroszkál. Lefordítva, ha nevezett dátumon fagyni fog, akkor december végén pont ennek az időnek az ellentéte várható. További megfigyelések szerint a Márton napi köd zűrzavaros telet ígér. Az ezen a napon elfogyasztott lúd melle csontja világos, akkor inkább havas lesz a tél, ha sötét, akkor esős.

Márton nap egyik fő népi előrejelzője: a lúd

November 19-én következik a hónap harmadik népi hiedelme, mégpedig az Erzsébet napi. A mondás szerint ha Erzsébet megrázza a pendelyét (tehát ha ezen a napon havazni fog), akkor Karácsony is szép, hóval borított lesz.

Ha Erzsébet megrázza a pendelyét, leesik az első hó

Katalin hozza a negyedik hiedelmet is, mégpedig a következő mondással: ha Katalin kopog, Karácsony tocsog. Egyes megfigyelések szerint ez visszafelé is igaz, tehát az aznapi – november 25-i – időnek a szöges ellentétje várható Karácsonykor.

Az utolsó említésre okot adó nap pedig november 30, András napja. Ha ezen a napon esik az eső, akkor az vetés szempontjából nem lesz kedvező a következő éven. Az esőhöz még egy megfigyelés tartozik, mely szerint 40 további napig eshet. Az András napi fagy esős Karácsonyt ígér. Ezen a napon szoktak faágat is virágoztatni: a kiválasztott ágat vízbe tették, majd lerakták a kemence mellé, és megfigyelték a virágzást, ami Karácsonyig tartott. Ha az ág alsó részén jelent meg virág, az a tél elejét jósolta fagyosnak, ha a közepén, akkor a januári hónapot, és ha a felső részén jelent meg virág, az a februárt jelölte meg, mint hideg, fagyos és havas időszak. Érdekesség még, hogy Andrást disznóölőként is szokták aposztrofálni, hiszen ekkor kezdődött meg a disznótoros időszak.

Az augusztus 1-i vihar, képekben

Facebook oldalunkon ezúttal sem volt hiány olvasói képekben, illetve videókban. Erőt vettünk magunkon, és csokorba szedtük őket, melyet itt, az oldalon közzéteszünk. Ezen képek közlésének nem csupán a szemléltetés célja, de ez legyen meglepetés. Augusztus végén majd közlékenyebbek leszünk ezzel kapcsolatban. Jöjjenek tehát a fotók!

Árpádné Kurucz Réka fényképe
Árpádné Kurucz Réka fényképe
Bakon Csaba, Nagykanizsa
Bódis József, Zákány
Bonnyai Brigitta fényképe
Buzás Andrea fényképe
Faragó Istvánné, Nagykanizsa
Haracsi Katalin, Nagyatád
Jakab István fényképe
Kovács Gergő, Somogybükkösd
Nagy Mikós, Vése
Péter Dániel fényképe
Peterdiné Nógrádi Beatrix, Csurgónagymarton
Plecskó Richárd fényképe, Vízvár és Heresznye között
Pusztai Péter, Balatonlelle
Sannyi Ericcson nevű facebook-felhasználó képe Karádról
Séta Gáborné Erika, Lad
Vecseiné Fábián Ágota, Iregszemcse
Vecseiné Fábián Ágota, Iregszemcse
Virág Nikolett, Barcs
Zrimics Roland, Surd
Zrimics Roland, Surd

Már a képek alatt odaírtam a neveket, de még egyszer megemlítve köszönjük szépen a fotókat az alábbi személyeknek:

 • Árpádné Kurucz Réka
 • Bakon Csaba
 • Bódis József
 • Bonnyai Brigitta
 • Buzás Andrea
 • Faragó Istvánné
 • Haracsi Katalin
 • Jakab István
 • Kovács Gergő
 • Nagy Miklós
 • Péter Dániel
 • Peterdiné Nógrádi Beatrix
 • Plecskó Richárd
 • Pusztai Péter
 • Sannyi Ericcson
 • Séta Gáborné Erika
 • Vecseiné Fábián Ágota
 • Virág Nikolett
 • Zrimics Roland

A júniusi “fekete péntek”

Sajnálatos módon a címben szereplő szóösszetétel a szó szoros értelmében ráhúzható 2021. június 25-re. A délutáni órákban érkező szupercellák országszerte taroltak, azonban Somogy megye egyes részei hatványozottan kárvallottjai az esetnek. Összefoglalónk következik.

Teljes bizonytalanság övezte a pénteki napot az előrejelzés szempontjából: az időjárási modellek sok esetben ellentmondtak egymásnak, azt azonban tudni véltük, hogy a déli országrész lesz az elszenvedője az érkező ciklonnak. Aznapra a meteorológiai szolgálat ki is adta a másodfokú zivatarriasztást, mi pedig vártuk a délutánt.

Az első zivatarok érkezése, 15 óra körüli helyzetkép

Már a radaron kezdett kirajzolódni, hogy a déli, illetve a délkeleti országrész még a délután folyamán megkapja a magáét, ráadásul Kalocsán be is köszönt egy tornádó, ami nem kicsi ijedelmet okozott azok után, hogy Csehországban egy hasonló (ám sokkal erősebb) jelenség letarolt egy adott térséget. Ekkor voltunk 17:00 körül.

1-3 órás zivatarriasztás (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

17:00-kor pedig az OMSZ kiadta a teljes Baranya megyei térségre, valamint a barcsi régióra a harmadfokú riasztást (illetve Tolna megye pár régiója is belelógott ebbe). Ekkor még úgy látszott, hogy Barcs környékén csak az óvatosság miatt lett harmadfokú, az a szupercella elhaladt mellettük.

Nem haladt el viszont Pécs mellett, hanem telibe találta. Abban a térségben felhőszakadás is kialakult, valamint nagyméretű jegek is estek arrafelé. Az Időkép által közölt fényképek egyikén a jégtől kifehéredett egy szentlőrinci udvar, egy pécsi meteorológiai oldal pedig további fotókat közölt az olykor mandarin nagyságú jégszemekről is.

Ilyen extrém nagyságú jegek estek Pécsett és környékén (forrás: Meteo Mecsek, facebook)

Figyelni kellett azonban a másik megyére is, ugyanis Zalába is megérkezett a zivatarcella, ami Zalaegerszegen okozott felhőszakadást, illetve jégesőt. Olvasóink több helyről jelentettek a cseresznye nagyságútól pingponglabda nagyságúig jeget, a cella mozgási iránya pedig keleti volt.

Zalaegerszeg is elesett, radarkép alapján

Aztán, amit nem is sejtettünk, még hátravolt: Kaposvár irányába haladt egy újabb cella, ami brutális károkat okozott, legnagyobb elszenvedője Kadarkút volt, ahol a mentések, kárelhárítások jelenleg is folynak. Katasztrófavédelmi források szerint több, mint 300 lakóház tetőszerkezete rongálódott meg, autók karosszériája horpadt be, szélvédők törtek be, az anyagi kár jelentős. Arrafelé lúdtojás nagyságú jég esett.

Egy kadarkúti lakos autójában keletkezett kár (forrás: Szászfalvi László fb oldala)
Egy kadarkúti lakos autójában keletkezett kár (2) (forrás: Szászfalvi László fb oldala)
Kadarkúti ház tetőszerkezetén keletkezett kár (forrás: Szászfalvi László fb oldala)

Ezen az alábbi animáción pedig azt láthatjuk, hogyan is robbant be a légkör, ami ezt az ítéletidőt eredményezte.

Az Iharos-MET természetesen minden tőle telhetőt megtesz a károk enyhítésének segítése érdekében, amint közérdekű információk birtokába jutunk, közzétesszük, bízva az Olvasók segítségében.

Itt a mínusz, hol a mínusz?

Az éjszaka érkezett hidegfront hátoldalán elég jelentős – 10 °C-os – lehűlés érkezett, amely velünk lesz a további pár napban. Sokakban előjöhet a kérdőjel, hogy vajon mi várható éjszaka? Nagyon sok helyütt kemény mínuszokról olvashattunk, mi felvázoljuk a lehetséges forgatókönyveket.

GFS

A legnagyobb modellel kezdjük, aki már a kezdetek óta számolt ezzel a lehűléssel, csapadék mennyiségben azonban kissé mellélőtt. Az ő számítása szerint a -2, -3 °C-os értékek fognak kialakulni, a hidegebbek Kelet-Somogyban és Zala középső részein lehetnek.

Hőmérséklet-eloszlás április 7 hajnalra (GFS) (forrás: meteologix.com)

ECMWF

A másik nagy sem akar elmaradni, részükről is a -2,-3 °C-os értékek dominálnak, egyedül a Balaton környéke az, ami meg van “pluszolva”. Az ő számítása alapján Somogy megye déli fele és Zala északabbra fekvő területei kapják a leghidegebb értékeket.

Hőmérséklet-eloszlás április 7 hajnalra (ECMWF) (forrás: meteologix.com)

ICON

Nem sokszor esik szó erről az időjárási modellről, azonban talán ő az, aki sokkal lejjebb süllyeszti a minimumokat, mint “kollégái”. Számítása alapján a hőmérsékleti értékek inkább a -5 °C felé fognak tendálni, ami nem csak számunkra, hanem az egész mezőgazdaságra lesújtó hír.

Hőmérséklet-eloszlás április 7 hajnalra (ICON) (forrás: meteologix.com)

Végül, de nem utolsósorban az OMSZ oldalán fellelhető WRF modell számításai következnek, amely szintén nem bővelkedik jó hírekben. Területileg ő is Somogy keleti, illetve Zala északi részei felé lövi a leghidegebbet, arrafelé -4, -5 °C is lehet.

Hőmérséklet-eloszlás április 7 hajnalra (WRF) (forrás: met.hu)

Zárásként elmondhatjuk, hogy nem lesz egy egyszerű éjszakánk, talán az egyetlen szerencse annyi, hogy ez nem lesz tartós. Szerdán napközben ismét közelebb leszünk a 10 °C-hoz, és már csütörtök hajnalban nem lesznek ennyire erős fagyok. Véleményünk szerint egyébként az ECM és a WRF számai lehetnek a “befutók” szerda hajnalra.

Hidegbetörés érkezik

Április 6. éjszakáján egy markáns hidegfront teszi tiszteletét térségünkben, amely eléggé nagy felfordulást fog kavarni időjárásunkban. A viharos szél-havazás-lehűlés hármasból egy is elég lenne, de mi mindháromban részesülünk. Ahhoz, hogy kellően felkészüljünk a hidegbetörésre, alább pár fontos információ, hogy vajon mire is számítsunk.

Ha csak és kizárólag a légnyomás/geopotenciál térképet nézzük, már is látjuk, hogy valami jelentős dolog közeleg: ez pedig nem más, mint a sarkvidékről induló, mély ciklon, amely gyökeresen megváltoztatja nem csak a mi térségünk, hanem szinte az egész kontinens időjárását (1. ábra).

1. ábra: A markáns hidegfront helyzete 2021. április 6-án, 5:00 helyi idő szerint (forrás: meteociel.fr)

A hideg levegő kontintensünk kb. 2/3-át fogja beteríteni (2. ábra), Közép-Európa, valamint a balkáni térség nem kevés csapadékban fog részesülni (ennek jó része hó is lehet).

2. ábra: 850 hPa szintű hőmérsékleti térkép (forrás: meteologix.com)

Magyarország területén valamikor éjfél után érkezik meg a csapadék, az Iharos-MET által felügyelt térségbe valamikor 2-3 óra között. Először eső formájában, majd a reggeli órákban fokozatosan átválthat havas esőbe, illetve egyes helyeken havazásba. A teljes terület, ami érintett lesz, a 3. számú ábrán látható.

3. ábra: hóvastagság térkép 2021. április 6-ra (forrás: meteologix.com)

Az alábbi 4 ábrán pedig a csapadék érkezését próbáljuk ábrázolni (2:00, 5:00, 8:00, 12:00 és 20:00 órai állapotok)

Látható, hogy egy mediterrán ciklon hathatós közreműködésével a horvát és szlovén területek jelentős mennyiségű csapadékban fognak részesülni, a Kárpát-medence pedig továbbra is szűkös lesz az égi áldásban, ami mezőgazdasági szempontból egyre súlyosodó probléma forrása is lehet.

Hőmérsékleti szempontból sem tudunk pozitívumokkal szolgálni, a szó szoros értelmében sem: szerda és csütörtök hajnalban is fagyni fog, bár mértéke nem lesz olyan nagy, mint az előzőleg számítható volt, a -2, -4 °C-os értékek velünk lesznek az említett napokon. Az alacsonyabb értékek inkább a zalai területeken lesznek tapasztalhatóak, Somogyban 1-2 °C-kal enyhébb lesz a hajnal.

További friss információk facebook oldalunkon lesznek elérhetőek:

www.facebook.com/iharosmet

Időjárás-elemzés 2021. január

Eljött az idő, hogy tovább folytassuk elemző írásunkat, hisz’ a 2021-es esztendőből már 1 hónap el is telt. Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, de volt egy olyan időszak is, amikor nem tudtuk eldönteni, hogy tavasz van-e, vagy tél. Lássuk a részleteket!

Hőmérsékleti szempontból olyan érzésünk volt, mintha a hullámvasúton lettünk volna: a hónap eleje átlagos értékekkel telt, aztán egy előoldali áramlás 10 °C fölé tolta fel a hőmérsékletet. Január 10-re vártunk egy hidegfrontot, ami jókora havat ígért, abból nem lett semmi, azonban 2 nappal előtte viszont dobott egy keveset. Ennek a ciklonnak az volt az érdekessége, hogy elég nagy kontraszt alakult viszonylag kicsi távolságok között (elég csak a szomszédos település, Iharos hómennyiségére gondolni, ami szinte nulla volt, ellentétben a mi 4-5 cm-ünkkel). A front nagy változást nem hozott, hamar visszanyerte az idő a tavaszias jellegét, és hónap közepétől ismét 10 °C körüli értékeket mérhettünk, 1-2 nap persze kivételként “tündökölt”, de a jellemző az átlag feletti csúcshőmérséklet volt.

2021. januári hőmérséklet/harmatpont diagram, iharosberényi hőmérsékleti adatok alapján

A hónap második fele viszonylag enyhe volt, azonban a frontot egymást érték, így ez az időszak elég változékonyan telt. A csattanós válasz azonban pont január utolsó napján érkezett, hisz’ ekkor egy mediterrán ciklon közel 10 cm havat dobott le térségünkre.

Az alábbi mérések, statisztikák születtek:

Havi középhőmérséklet3,37 °C
Fagyos (0 °C alatti) napok száma15
Maximum hőmérséklet16,1 °C (2021.01.22)
Minimum hőmérséklet-5,9 °C (2021.01.12)
2021. januári rekordok

A légmozgás sem hagyta, hogy unatkozzunk, a sok ciklon előoldali áramlása által gerjesztett szél többször is próbára tette tűrőképességünket. 4 időszakot tudunk elkülöníteni elemzésre, melyből 3 az előbb említett előoldalhoz kapcsolódik, a maradék 1 pedig a hidegfronthoz kapcsolható időszak.

Széllökések 2021. januárban, iharosberényi mérések alapján
Szélsebességek átlaga4,5 km/h
Széllökések átlaga7,8 km/h
Legnagyobb szélsebesség18,4 km/h (2021. január 22)
Legnagyobb széllökés30,6 km/h (2021. január 6)
Légmozgással kapcsolatos rekordok, 2021. januárban

Ami pedig az előbbi állításunkat alá tudja támasztani, az pedig a szélirány. Ugyanis, túlnyomó többségben a délies légmozgás volt jellemző, a délkeleti szél a januári időszak 34%-ban fújdogált. A keleti szél volt a második leggyakoribb, az északias légmozgások pedig a hónapnak kb. az 1/4-ét tették ki.

Légmozgások iránya 2021. januárban, iharosberényi mérések alapján

Mint ahogy előző hónapban is, most is vizsgáljuk a légnyomás alakulását, mivel ez mutatja meg, milyen légörvény érkez(het)ett térségünkbe. A legutóbbi hasonló elemzésben is már elmagyaráztuk – de megtesszük most is -, hogy a grafikonon a csökkenés ciklon érkezését vízionálja, a növekedő részen pedig anticiklon (vagy másképp magasnyomású légörvény) itt tartózkodása valószínűsíthető. Nos, januárban ez a grafikon hullámzott bőven, nem véletlenül írtuk fentebb, hogy a frontok szinte egymást érték…

2021. januári légnyomás grafikon, iharosberényi mérések alapján

Már kíváncsian várjuk a februári rekordokat, hiszen ha visszaemlékezünk, a hónap elején melegrekord közeli hőmérsékleteink voltak, most a markáns hidegfront pedig igazi téli levegőt csinált nekünk, amelyhez egy kis hó is párosult. Addigra remélhetőleg a csapadékmérő megjavul, illetve ha nem, akkor kénytelenek vagyunk manuális megoldásokat alkalmazni. Ezért sem tudtunk pontos csapadékösszeget megadni, de körülbelül 10-15 mm hullhatott januárban.

Végszóként az alternatív eseményekről is szót kell ejtenünk. A horvátországi földrengés utórengései folyamatosan érezhetőek voltak a térségben, a 3,5-östől egészen az 5,1-esig, szerencsére ezek az események megszűntek. A hónap végén pedig a hajnali órákban egy tűzgömb robbant fel a levegőben felettünk, szóval, sikerült keretbe foglalni ezt az amúgy is furcsa januárt.

Havas kilátások a hétvégére

Már korábban íródott, hogy egy hidegfront érkezik a hétvégén, valamint egy mediterrán ciklon jelentős mennyiségű csapadékot ígér. De vajon hó vagy eső érkezik? A kérdés még mindig nyitott – sőt, talán még holnap ilyenkor is nyitva lesz – , de mi megpróbáljuk a legvalószínűbb forgatókönyvet felvázolni.

Első körben, mint az egyik legnépszerűbb előrejelző modell, a GFS számításait vizsgáljuk meg. A GFS a ciklon pályáját kissé keleti irányba tolja el, melynek annyi következménye lehet, hogy a déli, délkeleti országrész kivételével mindenhol eső fog esni, említett területen pedig 5-10 cm friss hóval is számítani lehet. A hőmérsékleti értékek környékünkön -2, +4 °C között fognak alakulni.

Közép-Európa csapadéktérképe január 25-re. Az átlós vonalak a havazást jelzik (forrás: meteociel.fr)

Második lépésben az ECMWF számítását nézzük meg, amely szintén egy elterjedt időjárási modell. E szerint a front érkezése idején még eső, később hó fog esni, amely a Dunántúlon fog kiteljesedni. A legtöbb csapadék a Letenye-Budapest tengely környékén hullhat, akár több, mint 10 cm friss hó. A hőmérséklet eleinte 0-4 °C körül fog alakulni, a hét közepén pedig a lehűlés -6 °C-ig süllyesztheti a minimum értéket.

Közép-Európa hóvastagság-térképe 2021. január 26-ra (forrás: ecmwf.int)

Érdekességképp megvizsgáltuk még a WRF modellt is, ami rövidtávon viszonylag pontos előrejelzést tud adni. Kezdetben még eső eshet, az esti órákra azonban havazásba válthat át a csapadék. Míg eső az ország minden pontján eshet (1.kép), addig hó valahol a Kaposvár-Esztergom vonaltól keletre várható (2.kép). A hőmérsékletek eleinte 0-4 °C körül alakulnak, később pedig -2, -5 °C-ig is süllyedhet.

Csapadéktérkép 2021. január 24-re, 20:00-kor (forrás: meteociel.fr)
Csapadéktérkép január 24-re, 23:00-kor. A pirossal jelölt helyeken hó fog esni (forrás: meteociel.fr)

Egyelőre több modell számítását nem akartuk belekeverni, hisz’ ahány számítás, annyi végkimenetel. Mindenesetre érdekes lesz a hétvége, és nem igazán nem tudjuk eldönteni, hogy melyik verziónak lesz igaza. Személyes véleményem alapján a WRF modell számításai fognak bejönni, de ezt majd csak a folyamat közben tudjuk leellenőrizni.

Javultak a fagyos kilátások

Mint már a korábbiakban említettük: érkezik Szibéria. A tőlünk északra helyezkedő ciklon hátoldali áramlása lesodorja térségünk irányába a hidegebb levegőt, ami sok helyen extrém hideget is okozhat. De akkor mi az oka a javulásnak?

Eláruljuk: egy anticiklon. A jelenleg az Atlanti-óceán keleti partjánál elhelyezkedő magasnyomású légörvény fokozatos nyomul be Közép-Európába, ami blokkoló szerepet tölt be. Bár nem is igazán a blokk, hanem a légtömegek állása miatt nem fogjuk teljesen megkapni a hideget, ugyanis éppen peremen fogunk elhelyezkedni, amely miatt a képzeletbeli mérleg egyik nyelve irányába sem fogunk billenni, így marad a hideg, de nem extrém méretekben.

Közép-Európa hidegelárasztási probálkozása január 16-17. (forrás: ecmwf.int)

A tél szerelmesei azonban a jövő héten kapják meg a kegyelemdöfést, ugyanis a benyomuló anticiklon blokkolni fogja az Azori-szigetek felől érkező ciklont, és előoldali áramlást biztosít térségünkbe, ami bizony a jövő hét közepétől 10 °C feletti maximumokat fog eredményezni. A ciklon térségünkbe történő beáramlásának esélyét azonban még a mozgásának iránya fogja megnehezíteni, gondoljunk csak bele, ő még ki sem alakult… egyébként a napokban ez meg fog történni, az USA keleti partjainál.

GFS modell időjárási helyzetképe január 22-re (forrás: meteociel.fr)

De mi van akkor, ha másik modellel számolunk? Az ECM például “behozná” térségünkbe a frontot, és kiadós, országos csapadékot vízionál, hozzátéve, hogy csak eső. Az északi országrész lenne csak a szerencsés, ott hó is eshetne.

Csapadéktérkép Közép-Európára vetítve, január 23-ra (forrás: ecmwf.int)

De mi lesz a helyzet rövidtávon (értsd: péntekig)? Egy nagyobb nedvességtartalmú légtömeg érkezik térségünkbe, ami inkább a Dunától keletre, és a Balatontól északra fog csapadékot hozni, havas eső és hózápor egyaránt előfordulhat. Környékünkön is előfordulhat egy-egy kósza hózáporocska, de nem ez lesz jellemző – és megmaradó hórétegre sem kell igazán számítani. Viszont az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik, és hétfőig kellemetlen, szeles időben lesz részünk, ami a hőérzetünket tovább rontja. Csütörtökön és pénteken még pozitív tartományba mozognak a hőmérsékleti értékek, szombaton már nem igazán fognak.

Csapadék valószínűség január 14-re (forrás: ecmwf.int)